Δείτε την ανακοίνωση του κ. Σταύρου Σταθοπούλου, από την εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Παλαιά Βουλή και την επιστολή προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Στην εκδήλωση με θέμα “Ντρέδες : Οι ανυπότακτοι οπλαρχηγοί του Μοριά” που έλαβε χώρα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, απεύθυνα δημόσια παράκληση – κάλεσμα στους Κοινοβουλευτικούς που είτε εκλέγονται στη Μεσσηνία είτε κατάγονται από τη Μεσσηνία, στους Αυτοδιοικητικούς Α’ και Β’ βαθμού, στις Ομοσπονδίες Συλλόγων, στο σύνολο των Πολιτιστικών Συλλόγων, Φορέων και πολιτών του Νομού, προκειμένου να συμβάλλουν στην επίτευξη ενός ιερού σκοπού και Οφειλόμενης υποχρέωσης στους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας τους θρυλικούς Ντρέδες.
Ένα ιστορικό εγχείρημα με ισχυρό Πολιτισμικό αποτύπωμα για τη Μεσσηνιακή γη προκειμένου στο Ευρωνόμισμα των 2 ευρώ, του 2024, στην Ελληνική όψη να απεικονίζεται η Ορκωμοσία των Ντρέδων.
Στο πλαίσιο αυτό έχω ανοίξει κατάλογο διακεκριμένων προσωπικοτήτων που συνηγορούν στη προσπάθεια αυτή.
Σας παραθέτω την επιστολή προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία υποστηρίζεται και τεκμηριώνεται από ανάλογο υλικό.
Αξιότιμε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος
κ. Γιάννη Στουρνάρα,
Σας χαιρετώ θερμά.
Με αφορμή τη συμπλήρωση, κατά το προηγούμενο έτος, των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, και αναγνωρίζοντας την υψηλή συμβολή σας στην ενίσχυση της εθνικής ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, λαμβάνω το θάρρος να σας απευθύνω το ακόλουθο αίτημα: Να πραγματοποιηθεί στο ευρωνόμισμα των 2 ευρώ, στην Ελληνική όψη, απεικόνιση της ορκωμοσίας των Ντρέδων. Η κάλυψη του εν λόγω αιτήματος συνιστά μια καίρια απόφαση, ειδικά κατά την παρούσα χρονική στιγμή:
Πρώτιστα, είναι αναντίρρητα κομβικής σημασίας, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, το γεγονός της ορκωμοσίας των Ντρέδων, καθώς καθιστά μια καμπή στη νεοελληνική ιστορία, σηματοδοτεί την έναρξη του Έπους της Εθνικής Παλιγγενεσίας και, φυσικά, αποτελεί ένα ορόσημο, που επηρεάζει το ιστορικό γίγνεσθαι εντός και εκτός Ελλάδος.
Έπειτα, όπως καταδεικνύεται και μέσα από το κείμενο που επισυνάπτεται, η ιστορική συμβολή των Ντρέδων στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά και στην κοινωνική ανασύσταση του έθνους μας, υπήρξε κάτι παραπάνω από καθοριστική. Επομένως, η ικανοποίηση του παρόντος αιτήματος, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια μορφή υλοποίησης της ευγνωμοσύνης που αισθανόμαστε ως έθνος απέναντι στους ακρίτες της νεότερης ιστορίας μας, τους ήρωες που πολέμησαν στο πλευρό του Κολοκοτρώνη, χωρίς να αποζητούν άλλο αντάλλαγμα για τη θυσία τους, παρά την εθνική και κοινωνική ελευθερία.
Παράλληλα, έχοντας κατά νου ότι το νόμισμα αποτελεί πολύτιμο φορέα της πολιτισμικής συνέχειας, αλλά και μια υλική αποτύπωση των οικονομικών αλλά και διπλωματικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών, θεωρείται ταιριαστή η διασύνδεση της έναρξης του Αγώνα του 1821 με τη σημερινή πρόοδο και ευημερία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η Ελλάδα, ως οικονομικός και διπλωματικός εταίρος, έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη συνεισφορά στη διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης, σύμβολο της οποίας αποτελεί και το κοινό νόμισμα.
Συνοψίζοντας, από τα παραπάνω διαφαίνεται εναργώς η σημασία της ικανοποίησης αυτής της παράκλησης, εφόσον η συγκεκριμένη απεικόνιση, εκτός από μια συμβολική απόδοση τιμής στους πλέον άξιους αγωνιστές μας, θα αποτυπώνει σημειολογικά το μήνυμα της ετοιμότητας αλλά και της ενότητας που οφείλουμε διαχρονικά να πρεσβεύουμε.
Θα είναι ένα σπουδαίο δείγμα της πνευματικής, ηθικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης που θα προσφέρετε τόσο στους σύγχρονους απογόνους τους, αλλά και που θα κληροδοτήσετε ως θεμέλιο πολιτισμικό στοιχείο στη γενιά που θα κληθεί να εορτάσει τα 300 χρόνια από την Ελληνική Παλιγγενεσία.
Θερμή παράκληση, στο πλαίσιο της εξαιρετικής θητείας σας, όπως στηρίξετε αυτή τη συμβολική, αλλά μεγίστης σπουδαιότητας, ενέργεια, η οποία εναρμονίζεται πλήρως με την πορεία της διοίκησής σας, που διακατέχεται τόσο από πίστη στις πατροπαράδοτες αξίες, όσο και από ένα καινοτόμο όραμα για το μέλλον της χώρας μας.
Ευελπιστώ σε αποδοχή της πρότασης και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση.
Με βαθιά εκτίμηση,
Σταύρος Σταθόπουλος.