Ο μύθος του Φιλιατρινού που επί τουρκοκρατίας έγινε τοπικός ήρωας και τιμάται ακόμη και σήμερα
Τον καιρό της τουρκοκρατίας κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στο ιστορικό εκκλησάκι του χωριού, διοργανώνονταν ιππικοί αγώνες (με πρόσχημα την απεικόνιση του Αγίου πάνω σε άλογο να σκοτώνει τον δράκο).
Στους αγώνες αυτούς έπαιρνε μέρος και ένας νέος από τα Φιλιατρά, ο Πανάγος Λελώνης. Ο Πανάγος δεν είχε αντίπαλο πάνω στο άλογο. Κάθε χρονιά ήταν αυτός ο νικητής και οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να δυσαρεστούνται βλέποντας τον νεαρό Φιλιατρινό να μετατρέπεται σε κάποιου είδους τοπικό ήρωα.
Έτσι τον φοβέρισαν πως αν πάρει ξανά μέρος στους αγώνες θα τον σκότωναν. Ο Πανάγος δεν δίστασε ούτε στιγμή, τη μέρα των αγώνων έφτασε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καβάλα στο άλογό του και παρά τα εμπόδια των Τούρκων, νίκησε για άλλη μια φορά στους αγώνες.
Οι Τούρκοι έξαλοι τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν από τη βελανιδιά έξω από το εκκλησάκι. Πριν όμως αφήσει την τελευταία του πνοή, η αραβωνιαστικιά του η Κρινιώ, έκλεψε ένα σπαθί από έναν Τούρκο και έκοψε το σκοινί που είχαν κρεμασμένο τον Πανάγο.
Μαζί άρχισαν να τρέχουν χέρι χέρι και για να μην τους σκοτώσουν οι Τούρκοι, πήδηξαν σε μια λίμνη που υπήρχε κοντά στην εκκλησία και πνίγηκαν μαζί.
Προς τιμήν τους διεξάγονται κάθε χρόνο, στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στο ίδιο εκκλησάκι των Φιλιατρών τα “Λελώνεια” με τη συμμετοχή ιππέων από την γύρω περιοχή.
πηγή mobi