You are currently viewing Ιστορία Φιλιατρών: Το ήξερες ότι η πόλη κατοικείται από τη Λίθινη Εποχή;

Ιστορία Φιλιατρών: Το ήξερες ότι η πόλη κατοικείται από τη Λίθινη Εποχή;

Η σημερινή μορφή της όμορφης πόλης οφείλεται στην μεγάλη ανοικοδόμηση που υπέστη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1886 – Από πού πήρε το όνομά της η πόλη;

Στο δυτικό άκρο της Μεσσηνιακής ακτογραμμής, ανάμεσα στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία θα συναντήσει κανείς τα όμορφα Φιλιατρά. Τα Φιλιατρά, χτισμένα σε υψόμετρο 70 μέτρων είναι μια από τις νεότερες και ομορφότερες πόλεις της Δυτικής Μεσσηνίας.

Το όνομά της η πόλη το οφείλει κατά μία εκδοχή στον Φράγκο Βαρόνο Ντε Φιλιάτρ, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή στα πολλά πηγάδια της περιοχής. Δηλαδή από την εξέλιξη της λέξεως φρέαρ φρήαρ – φρηρ – φλητρόν – φλεατρόν – φιλιατρόν. Και στον πληθυντικό Φιλιατρά.

Ίχνη ζωής από τη Λίθινη Εποχή

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, έχουν παρατηρηθεί ίχνη ζωής στη περιοχή των Φιλιατρών από τη Λίθινη Εποχή. Αυτό μαρτυρούν οι λίθινοι πέλεκεις και διάφορα εργαλεία που έχουν ανασκαφεί κατά μήκος του ποταμού Κρουνοί. Στην περιοχή της Αγίας Κυριακής υπήρχε οικισμός με το όνομα Εράνα.

Το ιερό της πόλης αυτής ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα ενώ πάνω στα ερείπια του χτίστηκε παλαιοχριστιανική βασιλική. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών εκτίθενται 345 νομίσματα από την περιοχή.

Η νεότερη πόλη μετά τον καταστροφικό σεισμό

Η σημερινή μορφή της όμορφης πόλης οφείλεται στην μεγάλη ανοικοδόμηση που υπέστη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1886. Ο ποιητής Γιώργος Κατσαρός είπε «τα Φιλιατρά είναι μία Πλατεία…».

Η φράση αυτή επιβεβαιώνεται όταν ο επισκέπτης φτάσει στα Φιλιατρά και αντικρίσει την κεντρική πλατεία της πόλης. Μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες των ελληνικών κωμοπόλεων η οποία αποτελεί το κέντρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται η ζωή των Φιλιατρινών όλων των ηλικιών. Η πλατεία Καποδιστρίου με το Βενετσιάνικο σιντριβάνι και το περίφημο ρολόι στο Δημαρχείο μαζί με νεοκλασικά κτήρια της πόλης μαρτυρούν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης το 19ο αιώνα. Το σιντριβάνι και το ρολόι της πόλης κατασκευάστηκαν με έξοδα των ίδιων των Φιλιατρινών.

Ένας καφές κάτω από τις ξύλινες πέργκολες της πλατείας με θέα το σιντριβάνι θα αποζημιώσει τους επισκέπτες μετά το ταξίδι για τα Φιλιατρά.

Ο Ελληνικός Πύργος του Άιφελ

Στην είσοδο της πόλης αν δείτε μία μινιατούρα του Πύργου του Άιφελ μην μπερδευτείτε, ούτε στο Παρίσι είστε ούτε παραισθήσεις έχετε από το ταξίδι. Πρόκειται για ένα ομοίωμα μικρών διαστάσεων (26μ.), που φιλοτεχνήθηκε από τον καταγόμενο από τα Φιλιατρά γλύπτη, Χάρυ Φουρνιέ.

Ο μικρός Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά υπέστη ανακατασκευή από το δήμο το 2007 και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, τους κατοίκους και τα τουριστικά

πηγή anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση