You are currently viewing Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας: Ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους στην Ευρώπη

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας: Ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους στην Ευρώπη

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενούνται πάνω από 250 είδη σπάνιων πουλιών

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή Διβάρι βρίσκεται στη Μεσσηνία και είναι από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, καθώς αποτελεί το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πουλιών από και προς την Αφρική.

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενούνται πάνω από 250 είδη σπάνιων πουλιών.

Μαζί με τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή μεγάλου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Τμήμα ενός σημαντικού οικοσυστήματος

Καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων. Τα νερά της είναι υφάλμυρα, το βάθος τους δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο και στην περιοχή της αναπτύσσονται δεκάδες μικροί βιότοποι (αμμοθίνες με αρμυρίκια, παλιρροιακοί λασπότοποι, δασάκια από κέδρους και αρμυρίκια, κάθετα βράχια, αμμώδεις παραλίες, υδάτινα κανάλια, μικροί καλαμιώνες και θαμνώδεις εκτάσεις).

Η λιμνοθάλασσα είχε κινδυνεύσει στο πρόσφατο παρελθόν από οικολογική καταστροφή, καθώς υπήρξε σχέδιο για την αποξήρανσή της για λόγους δημιουργίας καλλιεργήσιμης γης, αλλά κυρίως για λόγους απομάκρυνσης των εντόμων που παρεπιδημούν σε ελώδεις περιοχές. Ο κίνδυνος αυτός έχει αποσοβηθεί σήμερα, αφού αναγνωρίζεται ότι αποτελεί τμήμα ενός σημαντικού οικοσυστήματος, που, αν διαταραχθεί, θα αλλοιωθεί η μορφή της περιοχής συνολικά.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Παράλληλα, η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ζώνη αρχαιολογικής προστασίας, αφού διαθέτει μοναδικά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο τάφος του Θρασυμήδη στη Βοϊδοκοιλιά, τα ερείπια της κλασικής Πύλου στο Κορυφάσιο, το Παλαιόκαστρο ή Παλαιοναυαρίνο, το σπήλαιο του Νέστορα.

Στην ίδια τη Γιάλοβα και συγκεκριμένα στη θέση Διβάρι ανασκάφηκε στη δεκαετία του 1960 ελληνιστικό νεκροταφείο, από τον τότε έφορο αρχαιοτήτων Ν. Γιαλούρη. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος κιβωτιόσχημων τάφων, οι οποίοι ήταν ασύλητοι. Εκτός από το πολύ ενδιαφέρον σκελετικό υλικό, οι τάφοι ήταν γεμάτοι κτερίσματα, κυρίως κεραμική, αλλά και νομίσματα, μεταλλικά αντικείμενα και κοσμήματα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν δελτιόσχημος ασκός, γνωστός και ως “θερμοφόρα”, πήλινος ηθμός (σουρωτήρι), μικρός αρύβαλλος από φαγεντιανή, ιχθυοπινάκια κ.ά.

Τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Διβάρι της Γιάλοβας φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου.

πηγή anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση