You are currently viewing Οι κολοσσοί του ελαιόλαδου επιβεβαιώνουν την πτώση των τιμών

Οι κολοσσοί του ελαιόλαδου επιβεβαιώνουν την πτώση των τιμών

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το επίπεδο της μείωσης

Στο συνέδριο Mundolivar, στην Aula Magna της πανεπιστημιούπολης Rabanales συγκεντρώθηκαν οι κολοσσοί του τομέα του ελαιόλαδου, συγκεκριμένα συμμετείχαν: ο Ignacio Silva, πρόεδρος της Deoleo (ένας από τους μεγάλους φορείς και η έδρα του βρίσκεται στην Κόρδοβα), ο Antonio Luque, πρόεδρος της Dcoop (ένας ισχυρός συνεταιρισμός με τεράστια παρουσία στον ελαιοκομικό τομέα),ο  Antonio Gallego, γενικός διευθυντής της Grupo Migasa, ο Gonzalo Guillén, διευθύνων σύμβουλος της Acesur, ο José Luis De Prado, πρόεδρος της Grupo De Prado και ο Jorge De Melo, διευθύνων σύμβουλος της Sovena. Το εργοστάσιο Alcolea παρέχει το 47% όλων όσων παράγει αυτός ο όμιλος, ένας παγκόσμιος γίγαντας του αγροτικού τομέα.

Το κυρίαρχο θέμα το οποίο τους απασχόλησε αφορούσε τους ταραχώδεις καιρούς στον ελαιοκομικό τομέα και τον τρόπο προσαρμογής. Προβληματίστηκαν για την εξέλιξη της αγοράς και για τις τιμές των ελαιόλαδων. Οι τιμές των ελαιόλαδων αποτελούν βασικό ζήτημα διότι  περνάνε δύο πολύ σύντομες παραγωγικές περιόδοι, λόγω της ξηρασίας, η οποία έχει ανεβάσει την τιμή του ελαιόλαδου μειώνοντας ταυτοχρόνως την κατανάλωση. Οι μεγαλύτεροι φορείς στο ζήτημα αυτό επισήμαναν ότι, μετά τις ανοιξιάτικες βροχές, άρχισε και θα συνεχιστεί η πτώση των τιμών, αν και θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί η έκτασή της. Ο επικεφαλής της Deoleo ήταν πολύ σαφής στις προβλέψεις του και υποστήριξε ότι από τον Ιούνιο και μετά θα αρχίσει η πτώση. Επιπλέον θεωρεί πως η πτωτική τάση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους καθότι αναμένεται μια καλή παραγωγική χρονιά 2024/2025, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν υψηλές θερμοκρασίες, το άνθος δεν κάηκε και ο ελαιώνας είναι σε φανταστική κατάσταση. Σύμφωνα με το Silva, μια καλή παραγωγή θα είναι συνώνυμη με “χαμηλότερες τιμές”. Επιπλέον, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εμπορευόμαστε γύρω στα 8 ευρώ ανά λίτρο στην πηγή και θα μπορούσαμε να πάμε, με την επόμενη περίοδο, στα 4,5 ή 5, ανάλογα τις βροχοπτώσεις που θα έχουμε. Την τιμή των πέντε ευρώ, τη θεωρεί δεδομένη και επισήμανε ότι αν υπάρχουν βροχοπτώσεις, η πτώση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη.

Ο ομόλογός του στην Dcoop στρέφεται προς την ίδια κατεύθυνση και συγκεκριμένα ανέφερε, όπως και ο πρόεδρος της Deoleo, ότι η τιμή στην πηγή είναι στα οκτώ ευρώ ανά λίτρο και σίγουρα θα μειωθεί, αλλά από σήμερα, κατά τη γνώμη του, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν θα είναι πέντε ή έξι. Αυτό που έχει θεωρήσει δεδομένο είναι ότι μέχρι τον Νοέμβριο που θα ξεκινήσει η συγκομιδή, η πτώση δεν θα είναι γραμμική, αλλά θα έχει σκαμπανεβάσματα. Θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου δε θα είναι στα πέντε ευρώ. Ωστόσο, η τιμή του ελαιόλαδου δεν θα είναι πλέον στα οκτώ τον Δεκέμβριο. Η τιμή στην οποία θα πέσει το ελαιόλαδο θα εξαρτηθεί από τη ζέστη του καλοκαιριού και τις βροχές του φθινοπώρου, σύμφωνα με το José Luis de Prado, πρόεδρο της Grupo de Prado. Σημείωσε πως είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ότι θα κυμανθεί στα πέντε ευρώ αλλά η αξία του δε θα είναι πλέον στα οκτώ το Δεκέμβριο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Sovena, αντιμετώπισε το θέμα αυτό με ασφάλεια αναφέροντας ότι η τιμή “θα μειωθεί”, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε το επίπεδο της μείωσης.

Πηγή: infaoliva.com

Αφήστε μια απάντηση