You are currently viewing Ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι εν δυνάμει, ο επόμενος πρωθυπουργός

Ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι εν δυνάμει, ο επόμενος πρωθυπουργός

Οι εκλογές ηγεσίας του ερχόμενου Οκτωβρίου στο ΠΑΣΟΚ, θα είναι οι πιο κομβικές – για τη χώρα, μετά από εκείνες του 2007 όπου είχαν αναμετρηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Βαγγέλη Βενιζέλο

Οι πολιτικές συγκυρίες στην Ελλάδα, από την οικονομική και κοινωνική κρίση του 2011, έχουν αλλάξει άρδην. Το πολιτικό σκηνικό δεν θυμίζει σε τίποτα τις δεκαετίες τις μεταπολίτευσης ιστορικά.

Παρόλα ταύτα, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να διασωθεί από την λαίλαπα των μνημονίων, όχι όμως και το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που μέσα στην κρίση, εφάρμοσε την ηπιότερη δημοσιονομική λήψη μέτρων, σε σχέση με τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα.

Η ιστορία βέβαια κάνει κύκλους και 13 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει την ιστορική ευκαιρία, να αποκαταστήσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού, την διαχρονική προσφορά του στην κοινωνία. Όχι προφανώς πως δεν έγιναν τεράστια λάθη, όμως ακόμα και στον πιο αυστηρό απολογισμό, το πρόσημο στο τέλος της ημέρας είναι θετικό.

Είναι προφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έξυπνα και επιτηδευμένα, έστριψε το καράβι της ΝΔ προς το κέντρο, χάνοντας το διαρκές δεξιό στίγμα, της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτό όμως δεν είναι από μόνο του αρκετό, ώστε να μπορέσει κανείς να θεωρήσει το γαλάζιο κόμμα, μια προοδευτική δύναμη, καθώς τα κόμματα τα καθορίζουν οι ψηφοφόροι και ποτέ το αντίθετο. Άλλωστε είναι άλλη υπόθεση που θέλουμε να πάμε και άλλη το πού τελικά φτάνουμε.

Τον τελευταίο καιρό η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μάλιστα κατάφερε να είναι δεύτερο κόμμα και στις ευρωεκλογές, έχει επηρεάσει θετικά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις τάξεις του προοδευτικού χώρου.

Μετακίνηση ψηφοφόρων:

Όταν ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και φθορά στην εκλογική του δύναμη, είναι λογικό ότι οι ψηφοφόροι του θα αναζητήσουν εναλλακτικές πολιτικές επιλογές. Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα που διαχρονικά απευθύνεται στον ίδιο προοδευτικό και κεντροαριστερό χώρο, είναι ένας φυσικός αποδέκτης αυτών των ψηφοφόρων.

Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς:

Οι εκλογές του Οκτωβρίου, για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο πως θα επανακινήσουν τον χώρο της κεντροαριστεράς αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετράει ήδη, δύο συν μία (ευρωεκλογές) συνεχόμενες εκλογικές νίκες, με την φθορά διακυβέρνησης να είναι πλέον τεράστια και να διατυπώνεται παντού στην κοινωνία.

Αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού

Η αποδυνάμωση ενός κόμματος που έχει κυβερνήσει, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί ένα κενό στο πολιτικό σκηνικό. Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία με ισχυρή ηγεσία και σαφή πολιτική ατζέντα, μπορεί να κερδίσει έδαφος και να προσελκύσει ψηφοφόρους που ίσως ήταν δυσαρεστημένοι και αποζητούν προοπτική κυβερνητικής προοπτικής

Αλλαγή πολιτικών ισορροπιών

Στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με την εκλογική του δυναμική, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο είτε αυτόνομα, είτε σε μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες, αναβαθμίζοντας έτσι τη θέση του στο πολιτικό σύστημα! Και αυτό κρατήστε το.

Ενίσχυση της πολιτικής ταυτότητας:

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει με την εσωστρέφεια και την απώλεια σαφούς κατεύθυνσης, το ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη δική του πολιτική ταυτότητα απέναντι στην κοινωνία. Ενώ διαθέτει και το πλεονέκτημα της ανάδειξης νέων προσώπων, που ανανεώνουν και μπορούν να το καταστήσουν ελκυστικότερο στους ψηφοφόρους της εκλογικής του δεξαμενής.

Εν κατακλείδι, οι εκλογές ανάδειξης του νέου προέδρου, τον Οκτώβριο που έρχεται θα είναι κομβικές όσο ποτέ για το χώρο και μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες του 2007, όπου αναμετρήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Όπως τότε, ίσως και τώρα, ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα είναι ο εν δυνάμει, επόμενος πρωθυπουργός.

Αφήστε μια απάντηση