You are currently viewing Προσοχή! Τηλεφωνικές Απάτες: Ποιες λέξεις αν ακούσεις πρέπει να το κλείσεις αμέσως

Προσοχή! Τηλεφωνικές Απάτες: Ποιες λέξεις αν ακούσεις πρέπει να το κλείσεις αμέσως

Αυτή η απλή, φαινομενικά αθώα ερώτηση είναι η πιο πρόσφατη στρατηγική των απατεώνων για να σας αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες και χρήματα.

Οι τηλεφωνικές απάτες τελευταία είναι σε έξαρση. Αν ακούσεις τη φράση “μπορείς να με ακούσεις;” από την άλλη άκρη της γραμμής, είναι καλύτερο να κλείσεις αμέσως το τηλέφωνο.

Έξαρση στις τηλεφωνικές απάτες

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι τηλεφωνικές απάτες έχουν αυξηθεί κατά 118% την τελευταία χρονιά, με στόχο την οικονομική και προσωπική εξαπάτηση εκατομμυρίων ανθρώπων. Η τακτική είναι απλή: οι απατεώνες ξεκινούν την κλήση με την ερώτηση “Μπορείς να με ακούσεις;”, ελπίζοντας να απαντήσεις “ναι” και να χρησιμοποιήσουν αυτή την ηχογράφηση σε μελλοντικές συναλλαγές.

Με το ηχογραφημένο “ναι” στη διάθεσή τους, οι απατεώνες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητους λογαριασμούς, να πραγματοποιήσουν αγορές και ακόμη και να παρακάμψουν την ταυτοποίησή σας.

Πριν προλάβετε να σκεφθείτε

Ο Adam Gordon, εκπαιδευτής στην πλατφόρμα ITProTV, εξηγεί ότι όλες οι τηλεφωνικές απάτες λειτουργούν βάσει της ίδιας αρχής“Αποσπούν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλοπή ταυτότητας ή χρηματική απάτη”. Ο στόχος είναι να αποσπαστεί μια γρήγορη απάντηση, κάτι που συχνά προλαβαίνει τη λογική αντίδραση του παραλήπτη. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι νέες τεχνολογίες, όπως τα chatbots και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπουν στους απατεώνες να μιμούνται τη φωνή ανθρώπων, με συνέπεια να μην ξεχωρίζει εύκολα η πραγματική φωνή από μία ηχογράφηση. Σε πολλές περιπτώσεις, η κλήση ξεκινά με την πρόφαση “Συγγνώμη, έχω πρόβλημα με το ακουστικό μου”, για να αυξήσουν την πειστικότητα της κλήσης. “Αυτός ο χειρισμός είναι επικίνδυνος γιατί εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη συμπεριφορά και την άμεση ανταπόκριση,” σημειώνει ο Matthew Shirley, διευθυντής κυβερνοασφάλειας της Fortalice.Άγνωστο νούμερο

Άγνωστο νούμερο

Πώς θα προστατευθείς

Για να προστατευθείς από τέτοιου είδους επιθέσεις, πρέπει να θυμάσαι δύο βασικές κινήσεις: απόφυγε να απαντήσεις σε ερωτήσεις αμέσως και, αν δεν αναγνωρίζεις τον αριθμό, μην απαντήσεις καθόλου. Οι ρυθμίσεις απορρήτου στις συσκευές σου και τα ισχυρά passwords, ειδικά σε συνδυασμό με τον διπλό έλεγχο ταυτότητας (2FA), μπορούν να σε προστατέψουν από την ψηφιακή παραβίαση των λογαριασμών σου. Είναι σίγουρα προτιμότερο να είμαστε επιφυλακτικοί παρά να το μετανιώσουμε. Αν ακούσεις αυτές τις τέσσερις λέξεις, κλείσε το τηλέφωνο.

Αφήστε μια απάντηση