Τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου ήταν μνημεία που θεωρούνταν αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής και μηχανικής. Προκαλούν δέος ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση, δεδομένης της μεγαλοπρέπειας τους.
Σε περίπτωση που δεν τα θυμάστε, είναι τα εξής:
1. Πυραμίδες της Γκίζας: Το εκ των παλαιότερων σωζόμενων κτισμάτων βρίσκεται στη Νεκρόπολη της Γκίζας και κατασκευάστηκε το 2580 πΧ για τον ενταφιασμό Φαραώ. Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη πυραμίδα ήταν του Χέοπα. Είναι το μόνο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου που έχει διασωθεί.
2. Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας: Το πολυώροφο σύμπλεγμα κήπων που δημιουργήθηκε στο εξωτερικών των τειχών της Βαβυλώνας (σημερινό Ιράκ) έχει χαρακτηριστεί βοτανικό θαύμα που υπερβαίνει το φυσικό νόμο. Πιστεύεται ότι φτιάχτηκε από τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα για τη σύζυγό του, Αμυίτιδα -που νοσταλγούσε τους δασωμένους λόγους της πατρίδας της.
3. Άγαλμα του Ολυμπίου Διός: Το τεράστιο χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού Δία να κάθεται είχε ύψος 13 μέτρα, φτιάχτηκε από τον γλύπτη Φειδία το 435 πΧ και τοποθετήθηκε μέσα στο Ναό του Διός, στο Ιερόν της Ολυμπίας. Κατεστράφη τον 5ο αιώνα μΧ.
4. Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο: Χρειάστηκαν 120 χρόνια για να αποπερατωθεί ο τεράστιος ναός (διαστάσεων 66.6. x 125.8 μ. με συνολικά 127 κίονες), με τις εργασίες να αρχίζουν το 440πΧ. Είναι στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, 50 χιλιόμετρα νότια της Σμύρνης. Ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη.
5. Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού: Ο μεγαλοπρεπής τάφος του Μαύσωλου, σατράπη της Καρίας και της συζύγου του Αρτεμισίας είχε ύψος 45 μέτρα, ήταν λευκού χρώματος και άρχισε να κατασκευάζεται το 351 πΧ. Το σχεδίασαν οι Έλληνες αρχιτέκτονες Σάτυρος και Πύθεος και το φιλοτέχνησαν τέσσερις γλύπτες.
6. Κολοσσός της Ρόδου: Το γιγάντιο χάλκινο άγαλμα του θεού Ήλιου βρισκόταν στο λιμάνι της Ρόδου. Αναγέρθηκε τον 3ο αιώνα πΧ και είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.
7. Φάρος της Αλεξάνδρειας: Όταν δημιουργήθηκε ο φάρος ύψους 140 μέτρων ήταν το πιο ψηλό ανθρώπινο οικοδόμημα, μετά τις Πυραμίδες της Γκίζας. Βρισκόταν στο νησί Φάρος, κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, χρησίμευε ως οδηγός για τα πλοία. Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα πΧ από τον Μικρασιάτη αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο. Παρέμεινε σε λειτουργία ως την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ.
ΠΟΙΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΛΙΣΤΕΣ
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας δεν αναφέρεται σε καμία αρχαία πηγή ως θαύμα του κόσμου. Η πιο γνωστή όλων των καταλόγων των Επτά Θαυμάτων και παλαιότερη εξ όσων έχουν διασωθεί είναι του Έλληνας συγγραφέας Αντίπατρου από τη Σιδώνα, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα π.Χ.
Ήταν ο πρώτος που συνέθεσε έναν ενιαίο κατάλογο μεμονωμένων θαυμάτων που είχαν αναφέρει άλλοι συγγραφείς και γεωγράφοι.
Περιέγραψε τα Επτά Θαύματα σε ένα ποίημά του, υμνώντας τη μεγαλοπρέπεια τους και αναφέροντας τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ως το μεγαλύτερο επίτευγμα. Από όσα ξέρουμε ως θαύματα του κόσμου, είχε γράψει τα 6. Δεν υπήρχε ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, αλλά υπήρχαν τα Τείχη της Βαβυλώνας.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το ποίημα του Αντίπατρου, σε νέα ελληνικά.
«Έχω δει τους μεγαλοπρεπείς Κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, τον Κολοσσό της Ρόδου και τις Πυραμίδες της Αιγύπτου, όπως ακόμα και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, αλλά όταν βλέπω τον ναό της Αρτέμιδος που αγγίζει τον ουρανό τα υπόλοιπα μνημεία χάνουν την λαμπρότητά τους. Εκτός από τον Όλυμπο, ο ήλιος δεν φάνηκε πουθενά αλλού τόσο μεγαλοπρεπής όσο εδώ».
H ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Στις 7 λίστες που εντοπίστηκαν μεταγενέστερα υπήρχαν διαφοροποιήσεις -πχ έγινε λόγος και για το Κολοσσαίο. Η σταθερά ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου, που είναι το μόνο επίτευγμα που κάνει το 8/8.
Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας και η Πυραμίδα της Γκίζας έχουν 7/8 αναφορές, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασού έχει 6/8 αναφορές και το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός αναφέρεται 5 φορές -στο σύνολο των 8 λιστών με τα Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.
Για την ιστορία, η πρώτη εμφάνιση του Φάρου της Αλεξάνδρειας σε λίστα με τα θαύματα του κόσμου έγινε τον 6ο αιώνα από τον Γρηγόριο Τουρώνη, ιστορικό και χριστιανικό επίσκοπο της πόλης Τουρ. Ο ίδιος σημείωσε ως θαύματα την Κιβωτό του Νώε και το Ναό του Σολομώντα, μαζί με το Κολοσσαίο και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασού.
Σε ό,τι αφορά τη λίστα που ξέρουμε με τα 7 θαύματα, εικάζεται πως καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα, όταν εξαφανίστηκαν δια παντός τα Τείχη της Βαβυλώνας.
πηγή News247.gr