Το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στον Λόφο της Παναγίτσας και η γνωστή γουρνοπούλα που πωλείται με το κιλό, παραπλεύρως του δρόμου.
Δείτε το πολύ όμορφο εκκλησάκι της Παναγίας στο Κάτω Κοπανάκι με την μεγάλη ιστορία του. Το γραφικό χωριό της Μεσσηνίας (αναφερόμενο παλαιότερα ως Κοπανάκιον) απέχει 18 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία και έχει περίπου 900 μόνιμους κατοίκους. Είναι κτισμένο στη πεδιάδα του Μελιγαλά, σε υψόμετρο 181 μέτρων και υπάγεται διοικητικά στο δήμο Τριφυλίας.
Τα στοιχεία κατοίκησης της ευρύτερης περιοχής ανάγονται στην Πρωτοελλαδική/Υστεροελλαδική περίοδο, καθώς το 1980 κοντά στο Κοπανάκι εντοπίστηκαν τα ερείπια αγροτικού οικισμού. Σήμερα, τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στη Καλαμάτα. Διάφορα ακόμη αρχαιολογικά τεκμήρια επιβεβαιώνουν την συνεχή ανθρώπινη παρουσία στη περιοχή κατά τους ιστορικούς χρόνους.
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Κοπανάκι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση, καθώς ήταν μία από τις πρώτες πόλεις όπου οι Έλληνες ξεκίνησαν οργανωμένη αντίσταση κατά των Γερμανών. Μάλιστα, στις αρχές Ιουλίου του 1941, στο σταφιδόσπιτο (ΑΣΟ Κοπανακίου) ιδρύθηκε η Νέα Φιλική Εταιρεία (ΝΦΕ).
Στο χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να δει τα παραδοσιακά σπίτια, το Μνημείο Πεσόντων (στη κεντρική πλατεία), καθώς και τους ναούς του Αγίου Γεωργίου, Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το εξωκλήσι της Παναγίτσας (Ζωοδόχου Πηγής).
Το Κοπανάκι είναι ιδιαίτερα γνωστό για το Κυριακάτικο παζάρι του, το οποίο αποτελεί θεσμό για την ευρύτερη περιοχή, συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών στη κεντρική πλατεία του. Την τιμητική της στο παζάρι έχει η γνωστή γουρνοπούλα που πωλείται με το κιλό, παραπλεύρως του δρόμου.
Στο παρακάτω drone video του Michael Miller βλέπουμε το Λόφο της Παναγίτσας με το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής.
Το βίντεο είναι αφιερωμένο στον πατέρα Νικόλαο – 06.08.22 –
Πηγή anagnostis.org