You are currently viewing Στρατιωτικό μουσείο Καλαμάτας – ένα ζωντανό κειμήλιο

Στρατιωτικό μουσείο Καλαμάτας – ένα ζωντανό κειμήλιο

Λίγοι ντόπιοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι έχουν επισκευθεί το στρατιωτικό μουσείο της Καλαμάτας

Το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας βρίσκεται πλησίον του ιστορικού κέντρου της πόλης. Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο (όπου στεγαζόταν η παλαιά Μητρόπολη Μεσσηνίας), το οποίο τελεί υπό την διοίκηση της 4ης Μεραρχίας Πεζικού. Το μουσείο ιδρύθηκε το 2005 και εγκαινιάστηκε στις 10 Ιουνίου του 2006 και ο επισκέπτης εδώ μπορεί να δει μία πλούσια συλλογή ιστορικών κειμηλίων.

Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της νεότερης ελληνικής ιστορίας από την Επανάσταση του 1821 έως τις μέρες μας, μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό. Η περιήγηση στο Στρατιωτικό Μουσείο ξεκινά με εκθέματα στολών, πολεμικού και φωτογραφικού υλικού από τον Αγώνα του 1821 και συνεχίζει με τον Μακεδονικό Αγώνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Μεσσήνιους Μακεδονομάχους. Ακολουθούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Εθνική Αντίσταση. Επίσης, γίνεται αναφορά στις ειρηνευτικές αποστολές του Ελληνικού στρατού (Κορέα, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο των Μεσσήνιων νεκρών που έπεσαν ηρωικά στους αγώνες από το 1897 έως το 1974. Στο βιβλίο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για την ιστορία της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα «Ήχος και Φως» πραγματοποιείται η προβολή ντοκιμαντέρ με την ιστορική διαδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά εκθέματα του Στρατιωτικού Μουσείου είναι η στολή του εύζωνα, που βρίσκεται στην προθήκη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Η στολή αυτή έχει ιδιαίτερους λαογραφικούς συμβολισμούς και καθιερώθηκε ως επίσημη στολή των αγωνιστών το 1836 από τον βασιλιά Όθωνα, ο οποίος την φορούσε σε επίσημες γιορτές. Στο μουσείο εκτίθενται, επίσης, τα προσωπικά αντικείμενα του υποστράτηγου Νικήτα Πολυχρονόπουλου, καθώς και το ιστορικό πιστόλι «Λούγκερ» (“Luger”), το οποίο κατασκευάστηκε το 1900 και διέθετε 8 σφαίρες.

Για τις σχολικές ομάδες μαθητών, στο μουσείο υπάρχει και η στρατιωτική μουσειοσυσκευή, η οποία είναι η πρώτη που έχει δημιουργηθεί για μουσείο στρατιωτικής ιστορίας, με στόχο την ταχύτερη γνώση και γνωριμία με το αντικείμενο. Η στρατιωτική μουσειοσυσκευή περιλαμβάνει ένα σάκο με εξαρτήματα, τα οποία χρησιμοποιεί κατά την αποστολή του ο Έλληνας στρατιώτης, μία στολή εύζωνα και έναν χαρτοφύλακα με δραστηριότητες για τα παιδιά (ζωγραφιές, κατασκευές, ερωτηματολόγιο).

Τέλος, πολύ εντυπωσιακά είναι και τα εκθέματα στον προαύλιο χώρο του μουσείου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ένα άρμα Μ48-Α5, ένα τεθωρακισμένο όχημα Μ8, πυροβόλα όπλα, καθώς και ένα αεροσκάφος F-5.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔευτέραΚλειστά
Τρίτη09:00 – 14:00
Τετάρτη…09:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00
Πέμπτη09:00 – 14:00
Παρασκευή09:00 – 14:00
Σάββατο09:00 – 14:00
Κυριακή11:00 – 

πηγή mobi.gr

Αφήστε μια απάντηση