You are currently viewing “Τρίτη και 13” Γιατί τη θεωρούμε τη πιο γρουσούζικη μέρα;

“Τρίτη και 13” Γιατί τη θεωρούμε τη πιο γρουσούζικη μέρα;

O μήνας έχει 13 και η ημέρα Τρίτης, γιατί όμως θεωρείται από αρκετά μεγάλο πληθυσμό του πλανήτη μας ως μεγάλη γρουσουζιά;

Στην Ελλάδα η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου θεωρείται η «Τρίτη και 13». Οι προληπτικοί τη θεωρούν μία από τις πιο άτυχες και πιο επικίνδυνες ημέρες του χρόνου.

Οι λατινογενείς λαοί και οι περιοχές της Ισπανίας και των αποικιών της, για την ημέρα αυτή έχουν την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques», που θα πει «Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι».

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη χώρα μας, όπου ο λαός λέει πως την Τρίτη πρέπει να αποφύγεις να αρχίσεις οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσεις ταξίδι ή να τελέσεις αρραβώνα. Ωστόσο, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση του ελληνισμού, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη ημέρα, καθώς την ημέρα αυτή έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους. Συγκεκριμένα, η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων την Τρίτη 29 Μαΐου 1453. Όμως, σύμφωνα με τον «πατέρα» της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαο Πολίτη, η ερμηνεία αυτή δόθηκε αργότερα. Οι σύγχρονοι απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας, ενώ μαρτυρία για την πρόληψη σε σχέση με την ημέρα αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Πολλοί αστρολόγοι λένε πως, η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί σε αστρολογικές προβλέψεις. Αν κοιτάξουμε, λοιπόν, αυτές τις προβλέψεις θα δούμε πως την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (γνωστή και ως η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Επομένως, η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη!

Αυτό που προξενεί, όμως, τη δεισιδαιμονία και δίνει το «κακό όνομα» στην ημέρα είναι πως κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς αυτή την ώρα. Επομένως, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως γρουσούζικη ημέρα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η δεισιδαιμονία γύρω από το 13, καθώς είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12. Μάλιστα, στην μυθολογία, την ιστορία, αλλά και τις θρησκείες το 12 συμβολίζει την τέλεια αρμονία και τα παραδείγματα είναι πολλά από τους 12 Θεούς του Ολύμπου, τους 12 άθλους του Ηρακλή, τις 12 φυλές του Ισραήλ, τους 12 μαθητές του Χριστού, μέχρι τους 12 Ιμάμηδες.

Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους και αυτή ήταν η αρχή για να τον συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Πηγές αντλήθηκαν από το neolaia.gr

Αφήστε μια απάντηση