You are currently viewing Τριφυλία: 10 προορισμοί για αληθινές ταξιδιωτικές εμπειρίες

Τριφυλία: 10 προορισμοί για αληθινές ταξιδιωτικές εμπειρίες

Μοναδικές εμπειρίες σε έναν τόπο που δίνει μία ανάσα ηρεμίας και χαλάρωσης σε όποιον τον επισκέπτεται.

Όμορφες παραλίες, ενδιαφέρουσα ενδοχώρα, πλήθος δραστηριοτήτων. Η επίσκεψη στην περιοχή της Τριφυλίας, δίνει μία ανάσα χαλάρωσης και ηρεμίας. Έχει εύκολη πρόσβαση, μέσω του αυτοκινητοδρόμου που ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στην Καλαμάτα. Αν εξαιρέσει κανείς τα τελευταία λιγοστά χιλιόμετρα που ο δρόμος παραμένει παλιός, όλη η υπόλοιπη διαδρομή, είναι εύκολη. Ακόμη όμως και αυτό το τελευταίο του τμήμα έχει τη δική του γοητεία, καθώς θα περάσετε μέσα από οικισμούς, θα δείτε ολάνθιστες αυλές, και περιποιημένες βεράντες.

Όπως και αν έχει, φθάνοντας στην περιοχή της Τριφυλίας, θα βρεθείτε μπροστά σε αρκετές επιλογές οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ως κοινό παρονομαστή την ίδια τη φύση. Είναι ένα μέρος με σχετικά μικρές παρεμβάσεις, με αρκετούς διάσπαρτους οικισμούς και τους κατοίκους να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία, την κτηνοτροφία λιγότερο και τον τουρισμό. Λέγοντας βέβαια τουρισμός, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη σημαντική επίδραση της Costa Navarino σε ολόκληρη την περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των υπηρεσιών.

Παρόλο που η Costa Navarino, το τμήμα τουλάχιστον που αφορά στο Navarino Dunes, είναι στα όρια της Τριφυλίας, η επίδραση είναι σημαντική και γύρω από αυτό θα δείτε πολλές νέες τουριστικές μονάδες, ή και αρκετές παλαιότερες οι οποίες βελτίωσαν τις υποδομές τους αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Στο κείμενο που ακολουθεί επιλέγουμε μερικές δραστηριότητες, ή κάποια σημεία που αποτελούν πραγματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Βόλτα στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Κάτω από τα σαχνισιά και πάνω στα πλακόστρωματα. Στα καλντερίμια της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας και στη σκιά του Κάστρου των Γιγάντων. Η εμπειρία της επίσκεψης στην παλιά πόλη της Κυπαρισσίας, θα σε κάνει να ανακαλύψεις το νήμα της ιστορίας ολόκληρης της Πελοποννήσου. Το κάστρο, σύμφωνα με το μύθο, το έχτισαν Γίγαντες και το θεμελίωσαν σε γιγάντια – κυκλώπεια τείχη. Κατά τα ομηρικά χρόνια, ανήκε στο βασίλειο της Πύλου και πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 11 καράβια.

Στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης, χτίστηκε το βυζαντινό κάστρο με την πόλη να παίρνει το όνομα «Αρκαδιά» και στη συνέχεια οι Φράγκοι το κατέλαβαν, με τον πρίγκιπα της Αχαΐας να κόβει βόλτες ανάμεσα στις φραγκοσυκιές του κάστρου και να ατενίζει στον ορίζοντα. Για αυτή τη θέα και για τον έλεγχο που παρείχε, για αιώνες ολόκληρους, Δυτικοί βαρόνοι, Γενοβέζοι από τη Χίο, Βαλκάνιοι ευγενείς και οι Παλαιολόγοι του Μυστρά, σφάζονταν διεκδικώντας την κυριαρχία του. Όταν ο Μωάμεθ Β’ σάρωσε τα κάστρα της Πελοποννήσου, ακολούθησε και αυτός την ίδια μοίρα. Αλλά στις 25 Μαρτίου του 1821, ήταν από τα πρώτα κάστρα που απελευθερώθηκαν. Σήμερα, το κέντρο της Άνω Πόλης, φιλοξενεί προσεγμένα εστιατόρια και μπαράκια, που σφύζουν από ζωή, ιδιαίτερά μετά τη δύση του ηλίου.

Photo: Δημήτρης Τερζής

Ιππασία με θέα τον Κυπαρισσιακό

Η αλληλεπίδραση με το άλογο, και η δύναμή του, η ελευθερία της κίνησης, και η ταυτόχρονη επαφή με τη φύση, αποτελούν δύο στοιχεία που καθιστούν την ιππασία μοναδική εμπειρία που κάνει τον συμμετέχοντα να θέλει να συμμετέχει ξανά και ξανά. Εδώ, στην Τριφυλία, λίγο έξω από την έδρα του δήμου την Κυπαρισσία, στην Ελαία, μπορείτε να βρείτε έμπειρους ιππείς, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν ώστε να απολαύσετε τη βόλτα δίπλα στη θάλασσα και στους χωμάτινους δρόμους που διασχίζουν το πευκοδάσος. Εκτός από τη φυσική άσκηση και τη σύνδεση με τη φύση, η ιππασία μπορεί να σας προσφέρει επίσης αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. Παράλληλα, όμως είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ιππασία είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί κάποια εξάσκηση και προσοχή. Εάν δεν έχετε εμπειρία, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια και την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ιππέα. Απολαύστε την εμπειρία της ιππασίας με θέα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και αφεθείτε στη μαγεία της επικοινωνίας με το άλογο και τη φύση. (Elea Horse Riding)

Μονοπάτι/Photo: Πέτρος Κόλλιας

Μονοπάτι «Coastwalk and Swim» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σε μία εμβληματική περιοχή, στο πλάι του Κυπαρισσιακού, απολαμβάνουμε τη διαδρομή, ανάμεσα σε σκίνους και ελαιόδεντρα. Περπατάμε στο πλάι καλλιεργειών, μαθαίνοντας για την οικονομία της περιοχής και τα τοπικά προϊόντα. Μαθαίνουμε για την εποχικότητα και τη σημασία της στη γαστρονομία. Δοκιμάζουμε μία φέτα δροσερό καρπούζι, μέσα στο χωράφι και στη συνέχεια κάνουμε μία βουτιά στα καταγάλανα νερά του Κυπαρισσιακού. Ο ένας κολπίσκος διαδέχεται τον άλλο, και εμείς βρισκόμαστε τη μία να περπατάμε πάνω στην χρυσή αμμουδιά, την άλλη πάνω στα βράχια ενώ στη συνέχεια μέσα στα καλλιεργήσιμα χωράφια. Κάτω από τη σκιά μιας καντίνας θα δροσιστούμε και θα πάρουμε δυνάμεις για να συνεχίσουμε.

Η διαδρομή αυτή, ξεκινά από το παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης, δίπλα στην είσοδο του παλαιού camping. Η πρώτη παραλία που θα συναντήσουμε ονομάζεται Τρύπες, στη συνέχεια ο Καρτελάς, και η παραλία Σανί. Ο Πέτρινος Μύλος, το Σεργιάνι αλλά και οι εκβολές του Αρκαδικού ποταμού, είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής που θα ακολουθήσει. Με τη βοήθεια των έμπειρων συνεργατών της Kyparissia Outdoors, θα απολαύσετε τη διαδρομή καθώς θα είναι εκεί για να σας οδηγήσουν και να σας δώσουν όλες τις πληροφορίες, αλλά και να σας επιστρέψουμε με αυτοκίνητο στο σημείο εκκίνησης ή όπου αλλού έχετε συμφωνήσει.

Παραλία Αγιαννάκη
Ηλιοβασίλεμα στον Αγιαννάκη/Photo: Δημήτρης Τερζής

Παραλία και ηλιοβασίλεμα στον Αγιαννάκη

Καλοκαίρι, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές δυτικές παραλίες της χώρας. Βρισκόμαστε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στην αμμώδη και αχανή παραλία του Αγιαννάκη, με τους επισκέπτες να παίρνουν σταδιακά τη θέση τους, για μία ακόμη παράσταση, για τη δύση του ηλίου. Ο ουρανός γεμίζει με χρυσαφένιες, πορτοκαλί και ροζ αποχρώσεις που δημιουργούν μια εκπληκτική θεαματική παράσταση, ενώ η γραμμή του ορίζοντα, δίνει τη θέση της στους χρωματισμούς σε ένα ατέρμονο παιχνίδι ικανό να ενθουσιάσει και ταυτόχρονα να ηρεμήσει. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, στον ορίζοντα θα φανούν ξεκάθαρα οι γραμμές του Κεφαλλονίτικου Αίνου, η υποψία από τις Στροφάδες και η νότια Ζάκυνθος. οριοθετούν τη θέα.

Βυζαντινός ναός στους Χριστιάνους

Επίσκεψη στον βυζαντινό ναό στους Χριστιάνους

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βυζαντινές εκκλησίες της Ελλάδας και βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό της Τριφυλίας, στους Χριστιάνους. Πρόκειται για τον εντυπωσιακό ναό της Μεταμόρφωσης ο οποίος χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα. Ο ναός παρέμενε ερειπωμένος για πολλές δεκαετίες μετά από ένα μεγάλο σεισμό το 1886, οπότε και επηρεάστηκε σημαντικά. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ’40, ενώ πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, ολοκληρώθηκε εκτεταμένη συντήρηση του, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι άκρως εντυπωσιακός. Παρόλο που το αρχικό του τέμπλο ήταν μαρμάρινο, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αντικαταστάθηκε με χτιστό. Ο αρχικός διάκοσμος μάλλον περιελάμβανε επιτοίχια ψηφιδωτά ενώ από το ζωγραφικό διάκοσμο σώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 12ο αιώνα. Η επίσκεψη στο ναό, είναι μία εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να την πραγματοποιήσετε. Παρόλο που μπορεί να μην ιδιαίτερα γνωστός, αποτελεί ένα «διαμαντάκι στο στέμμα».

Τα πρασινογάλανα νερά της μικρής βάθρας στη Νέδα/Photo: Περικλής Μεράκος
Οι καταρράκτες της Νέδα/Photo: Shutterstock

Στους καταρράκτες της Νέδα

Ανάλογα με τη διάθεση τους καθενός, μπορείτε να επιλέξετε είτε να φθάσετε μέχρι τους καταρράκτες, τον μικρό και τον μεγάλο, είτε να διασχίσετε το φαράγγι που είναι μία πιο δύσκολη και απαιτητική διαδρομή. Σε κάθε περίπτωση η ομορφιά είναι μοναδική. Ο ποταμός πηγάζει από το Λυκαίον Όρος και ακολουθεί μαιανδρική πορεία, σχεδόν 32 χιλιόμετρα ενώ τα νερά του χύνονται στο Ιόνιο, ανάμεσα στους οικισμούς Ελαία και Γιαννιτσοχώρι. Η πορεία του ποταμού τα τελευταία χιλιόμετρα τουλάχιστον, συμβαδίζει με τα όρια των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας. Το πιο ενδιαφέρον από αισθητικής άποψης σημείο του ποταμού, βρίσκεται κάτω από το χωριό Πλατάνια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον μικρό και τον μεγάλο καταρράκτη, ενώ στις φυσικές πισίνες που δημιουργούνται στις βάσεις τους, μπορεί κάποιος να απολαύσει το μπάνιο του. Σε μία άλλη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, στη διάσχιση του φαραγγιού, ο συμμετέχων θα απολαύσει ακόμη περισσότερο το ποτάμι. Τέτοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται από φορείς και ομάδες μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά/Photo: Shutterstock

Ο Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά

Έχει ύψος 26 μέτρα, βρίσκεται στη βόρεια είσοδο των Φιλιατρών, έχει σημαντική ομοιότητα με τον Πύργο του Άιφελ. Κατασκευάστηκε το 1960 στο πλαίσιο δωρεάς ενός επιφανούς και διακεκριμένου γιατρού, του Χαράλαμπου Φουρναράκη. Ο μίνι πύργος του Άιφελ, έχει μετατραπεί σε τοπόσημο στο οποίο οι περισσότεροι περαστικοί σταματούν για μία αναμνηστική φωτογραφία.

Ο αρχιτέκτων Αντώνης Ηλιόπουλος

Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά

Στο πατρικό σπίτι του Πάνου Ηλιόπουλου, η οικογένεια του, αποφάσισε να στεγάσει το μουσείο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα αλλά και αντικείμενα από την καθημερινότητα του καλλιτέχνη. Ο Πάνος Ηλιόπουλος, ο οποίος αποτέλεσε μία σημαντική μορφή στο χώρο της φωτογραφίας και της ζωγραφικής, μετά τη συμμετοχή του στον πόλεμο στη Μικρά Ασία αλλά και την απώλεια του αδερφού του το 1922, μεταναστεύει στην Αμερική, στο Σικάγο. Εκεί, εργάζεται σκληρά και παράλληλα σπουδάζει φωτογραφία. Επιστρέφοντας το 1930 στην Ελλάδα, ανοίγει φωτογραφείο στα Φιλιατρά ενώ δύο χρόνια αργότερα παντρεύεται τη Χρυσούλα Κόλια, με την οποία αποκτούν πέντε παιδιά. Περνάει μία ζωή κατά την οποία συνεχώς γράφει, ζωγραφίζει ή φωτογραφίζει. Αυτή ακριβώς η διαδρομή, σκιαγραφείται σήμερα στο μουσείο στα Φιλιατρά, αποτελώντας έναν πολιτιστικό φάρο για την ευρύτερη περιοχή.

Από το αρχείο του Μουσείου Ηλιόπουλου

Τα εγκαίνια της έκθεσης

Νοητά «επιστρέφει» στη γενέτειρά του τα Φιλιατρά, ο αείμνηστος παγκόσμιας εμβέλειας εικαστικός καλλιτέχνης Παύλος Διονυσόπουλος. Σε συνεργασία με την Kapopoulos Fine Arts εγκαινιάζεται στις 25 Ιουλίου έκθεση (σημαντικών έργων του Pavlos στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουλίου 2023 έως 10 Σεπτεμβρίου 2023, Διεύθυνση: Ζαχαριανών 12, Φιλιατρά (Τηλ. 6932940883 και 27610-33807)

Ο Αρχιτέκτονας Αντώνης Ηλιόπουλος εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Ηλιόπουλου με μοναδικό του σκοπό να αναβιώσει το ιστορικό φωτογραφείο του πατέρα του με γνώμονα τις σύγχρονες τάσεις.

Γευσιγνωσία Ελαιολάδου
Γευσιγνωσία Ελαιολάδου

Ελαιογνωσία από την Lia Cultivators

Ανακαλύψτε τον μαγευτικό κόσμο της ελαιογνωσίας στον ελαιώνα της LIA Cultivators. Μέσα από ένα αξέχαστο βιωματικό εργαστήριο, θα μάθετε να αναγνωρίζετε τις ελληνικές ποικιλίες και θα αναλύσετε όλους τους μύθους γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αφεθείτε στην αίσθηση των ελαιόδεντρων που χορεύουν με τον ήλιο, γευτείτε την γεύση του ελαιολάδου και ανακαλύψτε τα μυστικά της παραγωγής του. Η εμπειρία οργανώνεται από τη διαπιστευμένη γευσιγνώστρια και κριτή σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου Χριστίνα Στριμπάκου. Από τη στιγμή που θα φθάσετε στον ελαιώνα, η Χριστίνα θα σας υποδεχθεί με μια δροσερή λεμονάδα και θα σας καθοδηγήσει σε ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις, αρώματα και γνώσεις. Η προσήλωσή της στην ποιότητα και η διάθεσή της να μοιραστεί την παράδοση και την ιστορία του ελαιολάδου θα σας ενθουσιάσουν. Από τον Σεπτέμβριο, η γευσιγνωσία του ελαιολάδου θα πραγματοποιείται στο LIA HUB, έναν καλοσχεδιασμένο χώρο στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στα Φιλιατρά.

Κρατήσειςwww.liaoliveoil.com, Τηλ.: 6932940883

Το παζάρι της Κυριακής στο Κοπανάκι

Ένας μικρός οικισμός με ένα ιστορικό κυριακάτικο παζάρι, δίνει τον τόνο ακόμη και σήμερα στην περιοχή. Τουλάχιστον από τις αρχές του 20ου αιώνα, έως και σήμερα, ένας εμπορικός θεσμός κάνει το Κοπανάκι επίκεντρο της περιοχής. Κάθε Κυριακή δεκάδες κάτοικοι από τις γύρω περιοχές, έρχονται για να πουλήσουν ή να αγοράσουν οτιδήποτε χρειάζεται ένα νοικοκυριό. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, πολύχρωμοι πάγκοι με φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, ξηρούς καρπούς, υφάσματα, ρούχα, εργαλεία κάθε χρήσης, μετατρέπονται σε ένα πολύβουο ζωντανό μελίσσι. Από το ξεκίνημά του, το παζάρι στο Κοπανάκι αποτελούσε μία σημαντική αγορά ζώων. Αρνιά, κατσίκια, πουλερικά, κουνέλια, έκαναν τη ζωοπανήγυρη έναν σημαντικό θεσμό για όλη την τοπική οικονομία, όπου μάλιστα πριν από δεκαετίες λειτουργούσε και με τη λογική της ανταλλακτικής οικονομίας. Το εμπορικό αλισβερίσι, συνεχίζεται πάντα στα καφέ, τις ταβέρνες και τα ψητοπωλεία του οικισμού, όπου οι κάτοικοι της Τριφυλίας συναντούν γνωστούς και φίλους, μετατρέποντας αυτή τη λαϊκή αγορά σε σημείο συνάντησης της περιοχής.

πηγή travel.gr

Αφήστε μια απάντηση