Ανακαλύφθηκαν θραύσματα ειδωλίων σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της ελληνιστικής εποχής – Η περιοχή είναι γνωστή ως «χώρος των ανακτόρων»
Δύο θραύσματα ειδωλίων αποκαλύφθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν γύρω από τον αρχαίο ιππόδρομο της Αντιόχειας.
Οι ανασκαφές στον ιππόδρομο στη γειτονιά Küçükdalyan στην επαρχία της Αντιόχειας, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του προγράμματος “Heritage for the Future Project” του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή που είναι γνωστή ως «χώρος των ανακτόρων».
Στις εργασίες που διεξήγαγε μία ομάδα 200 ατόμων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Hatice Pamir, του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Hatay Mustafa Kemal με σκοπό την αποκάλυψη της αστικής δομής της αρχαίας Αντιόχειας, ήρθαν στο φως δύο θραύσματα ειδωλίων φτιαγμένα από ψημένο πηλό.
Στην πρώτη μελέτη της ομάδας, διαπιστώθηκε ότι ένα από τα θραύσματα, που περιελάμβανε το κεφάλι και μέρος του κορμού, απεικόνιζε έναν «σοφιστή», έναν αρχαίο φιλόσοφο και χρονολογείται από την πρώιμη ελληνιστική περίοδο, μεταξύ 300 και 200 π.Χ.
Το κεφάλι του άλλου ειδωλίου βρέθηκε επίσης ότι χρονολογείται στα τέλη του δεύτερου αιώνα π.Χ.
Η επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency (AA), ότι η περιοχή αποτελείται από ένα ιπποδρόμιο, έναν ναό και ένα σύμπλεγμα ανακτόρων.
Ανακαλύφθηκαν θραύσματα ειδωλίων σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της ελληνιστικής εποχής – Η περιοχή είναι γνωστή ως «χώρος των ανακτόρων»
Πρώτη φορά που βρίσκουν θραύσμα ειδωλίου από ψημένο πηλό από την ελληνιστική περίοδο
Ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκουν στο αρχαιολογικό έργο θραύσμα ειδωλίου από πυρωμένο πήλινο από την ελληνιστική περίοδο. “Ένα από τα τεχνουργήματα είναι ένα ειδώλιο που απεικονίζει έναν “σοφιστή” από την αρχαία εποχή, φιλοσόφους και ταξιδιώτες παιδαγωγούς που μετέφεραν πνευματική γνώση. Γνωρίζουμε ότι η αρχαία Αντιόχεια ήταν πάντα εξέχουσα για τους πνευματικούς θεσμούς της. Η ανακάλυψη ενός αντικειμένου από την ελληνιστική περίοδο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς δείχνει ότι εκείνη την εποχή γινόταν πνευματική εκπαίδευση», εξήγησε.
Η Pamir ανέφερε επίσης ότι αποφάσισαν ότι το κομμάτι δεν ήταν φτιαγμένο από καλούπι αλλά μάλλον φιλοτεχνημένο από έναν καλλιτέχνη χρησιμοποιώντας ελεύθερη τεχνική.
Η Pamir τόνισε τη σημασία και του άλλου ευρήματος, λέγοντας: «Θεωρούμε ότι το κεφάλι αυτού του ειδωλίου, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του δεύτερου αιώνα π.Χ., θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι αντικειμένου που χρησιμοποιείται μέσα σε ένα σπίτι ή πιθανώς ένα παιδικό παιχνίδι».
Πρόσθεσε ότι τα θραύσματα έχουν τεθεί υπό προστασία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι.