Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε και για το 2022, στη λίστα του 2% των πιο διαδραστικών επιστημόνων στο κόσμο
Viral έγινε τις τελευταίες ώρες, μία είδηση που είχε κυκλοφορήσει πέρυσι το φθινόπωρο, όπου το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η Elsevier δημοσίευσαν την κατάταξη του 2% των ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους για το 2022, ανακτώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων SCOPUS και χρησιμοποιώντας μια σειρά παραμέτρων για την εναρμόνιση της ερευνητικής συμβολής και επιρροής κάθε επιστήμονα.
Είναι γνωστό άλλωστε, ότι το βιογραφικό και η ακαδημαϊκή ιδιότητα του δημάρχου Αθηναίων είναι πλούσια!
Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η Elsevier, λοιπόν, δημοσίευσαν το περασμένο φθινόπωρο την κατάταξη του 2% των ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους για το 2022, ανακτώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων SCOPUS και χρησιμοποιώντας μια σειρά παραμέτρων για την εναρμόνιση της ερευνητικής συμβολής και επιρροής κάθε επιστήμονα.
Ως αποτέλεσμα, καταρτίστηκε ένας κατάλογος των κορυφαίων επιστημόνων από όλα τα επιστημονικά αντικείμενα (καθώς και εκείνων που κατατάσσονται στο κορυφαίο 2% στον κύριο επιμέρους επιστημονικό κλάδο τους) και ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Χάρης Δούκας.
Στους καταλόγους περιλαμβάνονται 29 καθηγητές από το ΕΚΕ του ΕΜΠ, με τον Χάρη Δούκα να σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Linkedin πως είναι περήφανος για τους συναδέλφους του αλλά και τη Σχολή.
Τι σημαίνει η διάκριση του Χάρη Δούκα
Κάθε χρόνο μετρούνται οι παραπομπές που χρησιμοποιούνται από τους απανταχού ερευνητές και δημιουργείται μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων με κορυφαίους επιστήμονες.
Αυτή παρέχει τυποποιημένες πληροφορίες για αναφορές.
Εμφανίζονται ξεχωριστά δεδομένα για τον αντίκτυπο της καριέρας κάθε ερευνητή και, χωριστά, για μεμονωμένο πρόσφατο έτος.
Οι επιστήμονες ταξινομούνται σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία.
Παρέχονται επίσης, εκατοστημόρια για το πεδίο και το υποπεδίο για όλους τους επιστήμονες με τουλάχιστον 5 εργασίες (λίστα στην οποία επίσης περιλαμβάνεται ο κύριος Δούκας).
Τα δεδομένα επαγγελματικής σταδιοδρομίας ενημερώνονται στο τέλος κάθε χρόνου (εν προκειμένω, το 2022) και τα μεμονωμένα δεδομένα πρόσφατου έτους αφορούν αναφορές που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού έτους.
Σημειώνεται πως και πέρυσι ο κ. Δούκας ήταν στο κορυφαίο 2% των προτιμήσεων, όπως αποκάλυψε η χρήση δεδομένων του Scopus (βλ. βάση δεδομένων περιλήψεων και παραπομπών), βάσης δεδομένων περιλήψεων και παραπομπών του Elsevier.
Το Scopus καλύπτει σχεδόν 36.377 τίτλους από περίπου 11.678 εκδότες, από τους οποίους 34.346 είναι περιοδικά με κριτές σε θεματικά πεδία ανώτατου επιπέδου (βιοεπιστήμες, κοινωνικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες και επιστήμες υγείας).
Ο Χάρης Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.
Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).
Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τί θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τί μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.
Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Διδακτικό έργο
Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ. Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.