Η ΔΕΗ προχωράει με έργα αντλησιοταμίευσης σε επιλεγμένες θέσεις, αυξάνοντας τη δυναμικότητα αποθήκευσης ενέργειας με στόχο την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
Στην αιχμή της ενεργειακής στρατηγικής της ΔΕΗ παραμένουν τα έργα αντλησιοταμίευσης, μια από τις πιο σημαντικές μεθόδους για την αποθήκευση και διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εταιρεία, η οποία ήδη διαθέτει δύο λειτουργικές μονάδες στο φράγμα της τεχνητής λίμνης Σφηκιάς στον ποταμό Αλιάκμονα και στο φράγμα του Θησαυρού στον ποταμό Νέστο, συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στον τομέα αυτό.
Νέο έργο αντλησιοταμίευσης στην Πελοπόννησο
Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης και ωρίμανσης για την κατασκευή νέων έργων αντλησιοταμίευσης (Pumped Hydro Storage – PHS) σε επιλεγμένες τοποθεσίες εντός της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ των οποίων και στην Πελοπόννησο. Τα έργα αυτά έχουν ήδη λάβει αδειοδότηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), και αφορούν σημαντικές επενδύσεις σε περιοχές όπως η Κοζάνη, η Μεγαλόπολη, η Βέροια και άλλες.
Όσο αφορά την Πελοπόννησο προβλέπεται:
Ορυχείο Μεγαλόπολης, Αρκαδία: Έργο με μέγιστη ισχύ έγχυσης 183 MW και απορρόφησης 181 MW.
Στόχοι για το μέλλον
Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η Ελλάδα στοχεύει να αυξήσει τη συνολική ισχύ των αντλησιοταμιευτικών έργων από τα τρέχοντα 700 MW σε 1.745 MW έως το 2030, 2.949 MW έως το 2035, και να φτάσει τα 5.453 MW μέχρι το 2050.
Αυτή η αύξηση της χωρητικότητας είναι κρίσιμη για την υποστήριξη της μεγαλύτερης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Ανάγκη για ενεργειακή σταθερότητα
Η αντλησιοταμίευση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή σταθερότητα της χώρας, καθώς συμπληρώνει την αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες και λειτουργεί ως μακροχρόνια λύση αποθήκευσης. Αυτό επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της χρήσης των ΑΠΕ, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του συστήματος.
Η στρατηγική αυτή δείχνει τη δέσμευση της ΔΕΗ προς ένα βιώσιμο και αξιόπιστο ενεργειακό μέλλον, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.
πηγή .anagnostis.org