Είναι είναι γνωστό ως το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων επιστημόνων (περίπου 30%) στο σύνολο των κατοίκων του
Χτισμένα σε υψόμετρο 322 μέτρων, σε μια γωνιά της Μεσσηνίας, τα Κρεμμύδια, γνωστά και ως Φουρτζή, μαγνητίζουν τον επισκέπτη με την γραφικότητα, την πλούσια ιστορία τους αλλά και ένα εντυπωσιακό ρεκόρ που ελάχιστοι γνωρίζουν και που το έχουν κατατάξει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Βρίσκονται 15 χιλιόμετρα από την Πύλο και 40 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, σε μια εύφορη πεδιάδα περιτριγυρισμένη από ελαιώνες και αμπέλια. Η πρόσβαση στο χωριό είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.
Τα Κρεμμύδια αριθμούν περίπου 500 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον ελαιοκομικό τομέα. Διοικητικά ανήκουν στον Δήμο Πύλου Νέστορος.
Αξιοσημείωτα ιστορικά στοιχεία
Η ιστορία των Κρεμμυδιών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η περιοχή του χωριού κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Ο σημερινός οικισμός, προέρχεται από την ένωση τριών παλαιότερων συνοικισμών, το Φουρτζή ή Φρουτζή (από το 1927 Βελανιδιές ή Βελανιδιά), τα Άνω Κρεμμύδια και τα Κάτω Κρεμμύδια, εκ των οποίων ο παλαιότερος οικισμός, το Κρεμμύδι, αναφέρεται τουλάχιστον από την εποχή της Ενετοκρατίας, ενώ οι υπόλοιποι οικισμοί τουλάχιστον από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.
Η επίσημη ονομασία του οικισμού είναι τα Κρεμμυδια και αποτελείται από τρεις επιμέρους παλαιότερους συνοικισμούς, Ανω Κρεμμυδια Κατω Κρεμμυδια και Βελανιδια (παλαιοτερα Φουρτζι), .
Το 1825 έλαβε χώρα στην περιοχή η σφοδρή μάχη Κρεμμυδίων, όπου οι Έλληνες επαναστάτες, με επικεφαλής τους Καραϊσκάκη, Τζαβέλα και Μπότσαρη, νίκησαν τον Ιμπραήμ.
Τι αξίζει να δεις
Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια και το κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, υπάρχει και η εκκλησία του χωριού, ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.
Στα αξιοθέατα της περιοχής του χωριού περιλαμβάνεται ο Ταφικός τύμβος στα Καμίνια. Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, απ’ το χωριό υπάρχει η πηγή Φουρτζόβρυση, ενώ δίπλα από το χωριό, προς τα δυτικά, περνά ποτάμι, εντός βαθειάς χαράδρας, η οποία ονομάζεται Μαλακάσα. Το ποτάμι, το οποίο πηγάζει κοντά στο χωριό, στη συνέχεια χύνεται στον ποταμό Αράπη, ο οποίος περνά, από την περιοχή της Κουκουνάρας, επίσης μέσα σε βαθειά χαράδρα και κάτω από τον κοντινό σε αυτήν την χαράδρα προϊστορικό οικισμό Καταρραχάκι.
Στο χωριό μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακές μεσσηνιακές συνταγές.
Ρεκόρ Γκίνες 1999
Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, όμως τα Κρεμμύδια είναι γνωστά και για μια αιτία που έχει να κάνει με τα γράμματα και όχι με τη γη: Το 1999 το χωριό Κρεμμύδια είχε μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες επειδή είχε το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων επιστημόνων (περίπου 30%) στο σύνολο των κατοίκων του.
Παρόλα αυτά, πριν από λίγα χρόνια, έκλεισε και το μοναδικό δημοτικό σχολείο που λειτουργούσε παλαιότερα στα Κρεμμύδια, λόγω έλλειψης μαθητών.
Πηγή anagnostis.org