You are currently viewing Πολύχρωμες ζώνες, χαοτικές καταιγίδες: Η άγνωστη πλευρά του Δία

Πολύχρωμες ζώνες, χαοτικές καταιγίδες: Η άγνωστη πλευρά του Δία

Στις 23 Οκτωβρίου το Juno πέρασε για 66η φορά από τους πόλους του πλανήτη και το πέμπτο μεγαλύτερο φεγγάρι του, την Αμάλθεια, στέλνοντας στη Γη νέες φωτογραφίες

Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA, βετεράνος της εξερεύνησης του Δία μετά από 8 χρόνια και 66 διελεύσεις στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, πέρασε για 66η φορά από πάνω τους πόλους του πλανήτη και το πέμπτο μεγαλύτερο φεγγάρι του, την Αμάλθεια, στέλνοντας στη Γη νέες φωτογραφίες.

Οι εικόνες, που μοιράστηκαν στον ιστότοπο της αποστολής, αποκαλύπτουν περίπλοκες λεπτομέρειες της θυελλώδους ατμόσφαιρας του Δία, όπως πολύχρωμες ζώνες, μοτίβα σύννεφων και ισχυρούς στροβίλους, μικρούς και μεγάλους.

Πολύχρωμες ζώνες, χαοτικές καταιγίδες: Η άγνωστη πλευρά του Δία-1

Μία από τις φωτογραφίες αποτυπώνει μια πτυχωτή νηματοειδή περιοχή (FFR), στα υποπολικά γεωγραφικά πλάτη του Δία. Οι FFR χαρακτηρίζονται από λευκά σύννεφα και δομές που μοιάζουν με νήματα, τα οποία σχηματίζουν χαοτικές, στροβιλώδεις καταιγίδες του πλανήτη.

Πολύχρωμες ζώνες, χαοτικές καταιγίδες: Η άγνωστη πλευρά του Δία-2

Το Juno έστειλε επίσης εικόνες του εσωτερικού φεγγαριού του Δία, της Αμάλθειας. Με ακτίνα μόλις 84 χιλιομέτρων, η Αμάλθεια είναι σημαντικά μικρότερη από το φεγγάρι της Γης.

Πολύχρωμες ζώνες, χαοτικές καταιγίδες: Η άγνωστη πλευρά του Δία-3

Αφήστε μια απάντηση