You are currently viewing Αγροτικοί σύλλογοι Γαργαλιάνων – Φιλιατρών: Εκτός τόπου και χρόνου ο ΕΛΓΑ

Αγροτικοί σύλλογοι Γαργαλιάνων – Φιλιατρών: Εκτός τόπου και χρόνου ο ΕΛΓΑ

Δείτε την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων για το καθεστώς εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε, για άλλη μια φορα, ότι το καθεστώς εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ είναι προβληματικό και εκτός τόπου και χρόνου. Στις 3 Ιανουαρίου ενημερωθηκαμε από άρθρα (και όχι από κάποια υπηρεσία) πως κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε ελαιώνες στην Μεσσηνία για να εκτιμήσει τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια απο το γλοιοσποριο. Σαν αγροτικοί σύλλογοι γαργαλιανων και Φιλιατρών δεν λάβαμε καμία ενημέρωση για κάποιον έλεγχο.

Η Τριφυλία βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της συγκομιδής της ελιάς, με τις ζημιές από γλοιοσποριο και δακο να είναι καταστροφικες ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Δυστυχώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε σαν Ελλάδα, σαν Μεσσηνία και σαν Τριφυλία καθιστούν αδύνατη την αντιμετώπιση εντομολογικων και μυκητολογικων προσβολών με τα φυτοπροστατευτικα προϊόντα του εμπορίου.
Μόνη λύση για να σωθεί η ελαιοκαλλιέργεια θα ήταν η εγκαιρη συγκομιδή, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των ελαχίστων εργατών που βρέθηκαν φέτος στην Μεσσηνία για να μας συνδράμουν. Η έλλειψη εργατών είναι ένα πρόβλημα που σαν σύλλογοι το αναδεικνύουμε εδώ και ένα χρόνο αλλά η πολιτεία μας γυρίζει διαρκώς την πλάτη.

Οι καιρικές συνθήκες ήδη από το καλοκαίρι ήταν εχθρικές για τον αγρότη σε όλη την επικράτεια, συνεχίζουν να είναι και τώρα και μακάρι να διαψευστουμε αλλά κάθε εποχή θα είναι εχθρική και απρόβλεπτη στο εξης.

Απαιτούμε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να καταργηθεί η κράτηση του 15% από τις ζημίες στις καλλιέργειες. Μια κράτηση που μοναδικο σκοπό έχει να μειώσει το ήδη πενιχρό ποσό αποζημίωσης που θα λάβει τελικά ο παραγωγός. Οι ζημιές στις καλλιέργειες θα πρέπει να αποζημιωνονται στο 100%.

Επίσης απαιτούμε σοβαρο έλεγχο των ζημιών που έγιναν στην ελαιοκαλλιέργεια τον τελευταίο μήνα και δίκαιες αποζημιώσεις.

Τέλος, ζητάμε απο το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ την σύσταση ειδικού τμήματος παρακολούθησης των ακραίων καιρικών συνθηκών και μεταβολών που ζημιωνουν την αγροτική παραγωγή. Η κλιματική αλλαγή και το πως αυτή επηρεάζει τον Έλληνα αγρότη είναι ένα πρόβλημα σοβαρό και σύνθετο που απαιτεί άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Ο Έλληνας αγρότης είναι αυτός που χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο από το μειωμένο εισόδημα του.

Εκ των ΔΣ
Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων
Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

This Post Has One Comment

  1. Ειρήνη Κλάψη

    Το ίδιο πρόβλημα και στη Λακωνία γενικώς. Στρώμα οι ελιές κατω στο έδαφος από αρχές Δεκεμβρίου. Καλά θα κάνουν οι βουλευτές μας να αναφερθούν στο πρόβλημα. Είμαι 60 χρονών και ο άνδρας μου 72 και τις μαζεύουμε μόνοι μας γιατι δεν θα βγει η συγκομιδή με έξοδα εργατών λογο τις ζημιάς.Καλές οι κοινωνικές εμφανίσεις αλλά και τα προβλήματα του κόσμου πιο αναγκαία.

Αφήστε μια απάντηση