You are currently viewing Δημοτικές εκλογές 2023: Πόσες έδρες εκλεγεί κάθε δημοτική ενότητα στη Τριφυλία

Δημοτικές εκλογές 2023: Πόσες έδρες εκλεγεί κάθε δημοτική ενότητα στη Τριφυλία

Δείτε πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Αυλώνα, Αετό και Τριπύλα

Η αυτοδιοικητική εκλογική αναμέτρηση της 9ης Οκτωβρίου όλο και πλησιάζει και σε όλα τα “στρατόπεδα” επικρατεί προεκλογικός πυρετός.

Τα χαρτιά και τα μολύβια έχουν πάρει φωτιά με τους υποψηφίους δημάρχους αλλά και δημοτικούς συμβούλους, να μετρούν επί τάπητος τις συνθήκες του νέου εκλογικού νόμου και πώς αυτός μεταφράζεται σε κάθε δημοτική ενότητα.

Με την νέα ισχύουσα νομοθεσία που πέρασε από τη βουλή των Ελλήνων πριν λίγους μήνες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καταργεί τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση στον δήμο Τριφυλίας έχει ως εξής:

Ο δήμος Τριφυλίας , ο οποίος αποτελείται πλέον από 22.431 μόνιμους κατοίκους, εκλεγεί 25 έδρες στο δημοτικό του συμβούλιο. Οι 24 αυτές έδρες εκλέγονται από τις 6 δημοτικές ενότητες που αποτελούν τον δήμο (τους πρώην καποδιστριακούς δήμους) Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Αυλώνος, Αετού και Τριπύλης

Συγκεκριμένα:

  • Η δημοτική ενότητα Κυπαρισσίας, με 7.088 μόνιμους κατοίκους εκλεγεί 8 δημοτικούς συμβούλους
  • Η δημοτική ενότητα Γαργαλιάνων, με 6.864 μόνιμους κατοίκους εκλεγεί 7 δημοτικούς συμβούλους
  • Η δημοτική ενότητα Φιλιατρών, με 5.359 μόνιμους κατοίκους εκλεγεί 6 δημοτικούς συμβούλους
  • Η δημοτική ενότητα Αετού με 1.540 μόνιμους κατοίκους εκλεγεί 2 δημοτικούς συμβούλους
  • Η δημοτική ενότητα Αυλώνος, με 1.325 μόνιμους κατοίκους εκλεγεί 1 δημοτικό σύμβουλο
  • Η δημοτική ενότητα Τριπύλης, με 255 κατοίκους εκλεγεί επίσης 1 δημοτικό σύμβουλο

Υ.Γ Υπενθυμίζεται ότι, για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, θα πρέπει ο συνδιασμός του, να λάβει συνολικά τουλάχιστον το ποσοστό της τάξεως του 43% συν μία ψήφο.

ΥΓ 1 Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο εκλεγείς δήμαρχος εξασφαλίζει τουλάχιστον την πλειοψηφία των 3/5 του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή στην περίπτωση της Τριφυλίας, τον αριθμό των 15 συμβούλων.

ΥΓ 2 Κάθε ψηφοφόρος στην Τριφυλία, θα έχει έως και τέσσερεις σταυρούς προτίμησης για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμεί να τον εκπροσωπήσουν.

Αφήστε μια απάντηση