You are currently viewing Με παρέμβαση Κανάκη, κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους της Ρωσίας  στα Ναβαρίνεια

Με παρέμβαση Κανάκη, κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους της Ρωσίας στα Ναβαρίνεια

Ο αντιδήμαρχος Πύλου πέτυχε την κατάθεση στεφάνου από τη Ρωσία στον εορτασμό της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Εκτελέστηκε επίσης ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας.

ΑΘΗΝΑ, 20 Οκτωβρίου. /ΤΑΣΣ/.

Ο αντιδήμαρχος Πύλου Ηλίας Κανάκης φρόντισε ώστε την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της ελληνικής πόλης προς το μαρμάρινο μνημείο οι αρχές να καταθέσουν στεφάνι εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να ακουστεί ο ρωσικός ύμνος. Αυτό είπε ο Κανάκης σε συνέντευξή του σε ανταποκριτή του TASS.

Φέτος συμπληρώνονται 195 χρόνια από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου του 1827, η οποία έλαβε χώρα στον κόλπο της πόλης Ναβαρίνα (σημερινή Πύλος) στην Πελοπόννησο μεταξύ του τουρκοαιγυπτιακού στόλου και του συνδυασμένου στόλου της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραδοσιακά, στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας στάλθηκαν στους εορτασμούς, η Ρωσία συνήθως έστειλε επίσης ένα πλοίο. «Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που τιμά πραγματικά αυτή τη γιορτή, είναι σχεδόν η μόνη που έστελνε πάντα πολεμικό πλοίο σε αυτούς τους εορτασμούς», είπε ο Κανάκης. – Πάντα ανέβαινα στο ρωσικό πλοίο που ήρθε σε μας για τη γιορτή και παρέδωσα 150-200 κιλά ελαιόλαδο και την ίδια ποσότητα κρασιού με δώρο. Κάθε φορά έδινα ένα τέτοιο δώρο ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας. Επειδή οι Ρώσοι αγαπούν πραγματικά αυτές τις διακοπές και τους αγαπάμε».

«Είδα ότι υπήρξε αντίδραση σχετικά με την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της Ρωσίας», είπε ο Κανάκας. – Το γραφείο του δημάρχου είπε ότι θα εκτελέσουμε τον ύμνο της Ρωσίας, θα υψώσουμε τη σημαία, αλλά δεν θα καταθέσουμε στεφάνι στο μνημείο, αφού δεν υπάρχουν Ρώσοι εδώ τώρα. Τους είπα: «Συνάδελφοι, αυτό είναι επαίσχυντο και προσβλητικό. Δεν ξέρω αν τους προσκαλέσατε ή όχι, αλλά προφανώς οι Ρώσοι δεν προσκλήθηκαν. Δεδομένου ότι γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης μας, στην οποία μας υποστήριξε η Ρωσία, ο δήμαρχος της Πύλου πρέπει να καταθέσει στεφάνι από τους Ρώσους με τον ύμνο της Ρωσίας».

Ο αντιδήμαρχος είπε μάλιστα ότι απείλησε να αποχωρήσει από τη γιορτή αν δεν συμβεί. «Ως αποτέλεσμα, ο δήμαρχος Πύλου (Παναγιώτης Καρβέλας – περ. TASS) κατέθεσε στεφάνι από τη Ρωσία, τελέστηκε ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας», συνέχισε ο Κανάκης. «Δυστυχώς, δεν υπήρχε ρωσική αντιπροσωπεία στους εορτασμούς – ούτε ο Ρώσος πρέσβης ούτε εκπρόσωποι του στρατιωτικού ακολούθου, αλλά τουλάχιστον καταθέσαμε στεφάνι από το γραφείο του δημάρχου, ακούστηκε ο ρωσικός ύμνος», πρόσθεσε. «Αγαπάμε τους Ρώσους, αφήστε αυτή την ελληνική κυβέρνηση να φύγει, γιατί έχει ξεκινήσει τις σχέσεις με τη χώρα σας σε μια δύσκολη πορεία, αλλά οι Έλληνες αγαπούν τους Ρώσους και θα τους αγαπούν πάντα». Αντίδραση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα
Η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα έγραψε την Πέμπτη στη σελίδα της στο Telegram ότι για πρώτη φορά οι εκπρόσωποί της δεν προσκλήθηκαν στους εορτασμούς με αφορμή την επόμενη επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. «Τίθεται συχνά το ερώτημα: ποια είναι η παραποίηση της ιστορίας; Μας έδειξαν ένα καλό παράδειγμα σήμερα», τόνισε η διπλωματική αποστολή.
Ετήσιοι εορτασμοί
Κάθε χρόνο στην πόλη της Πύλου στη νοτιοδυτική Ελλάδα πραγματοποιούνται εορτασμοί με αφορμή την επόμενη επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Συνήθως συμμετείχαν τα πληρώματα των ρωσικών πολεμικών πλοίων, οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών και οι στρατιωτικοί ακόλουθοι της Ρωσίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, εκπρόσωποι των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, των αρχών της πόλης και του τοπικού κοινού.
Σύμφωνα με την παράδοση, στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων στο μαρμάρινο μνημείο με ανάγλυφα των Ρώσων, Άγγλων και Γάλλων ναυάρχων υψώνονται οι σημαίες των τριών συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίες εκτελούνται πανηγυρικά από το δημαρχείο. Αφού καταθέσουν στεφάνια και υπηρετήσουν στον καθεδρικό ναό της Πύλου, πραγματοποιείται παρέλαση στην κεντρική πλατεία και ξένες αντιπροσωπείες και καλεσμένοι πηγαίνουν με πλοίο στα τρία νησιά όπου είναι θαμμένοι Ρώσοι, Άγγλοι και Γάλλοι ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Εκεί κατατίθενται στεφάνια στα μνημεία των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Στις 20 Οκτωβρίου 1827, η ρωσική μοίρα, μαζί με τους Βρετανούς και τους Γάλλους (26 πλοία συνολικά), νίκησε τον συνδυασμένο τουρκοαιγυπτιακό στόλο (66 πλοία), ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας από τους επαναστατημένους Έλληνες. Ο κύριος ρόλος στην τετράωρη μάχη έπαιξε ο ρωσικός στόλος. Στο θωρηκτό “Azov”, το οποίο πολέμησε πέντε τουρκικά πλοία ταυτόχρονα και κατέστρεψε τη φρεγάτα ναυαρχίδας του εχθρού, υπήρχαν ναυτικοί διοικητές Lazarev, Kornilov, Istomin και Nakhimov. Οι Τούρκοι και οι Αιγύπτιοι έχασαν συνολικά περίπου 60 πλοία και 7.000 άνδρες εκείνη την ημέρα.

Αφήστε μια απάντηση