You are currently viewing Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών οι τιμές του ελαιολάδου

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών οι τιμές του ελαιολάδου

Η μειωμένη παραγωγή οδηγεί σε τιμές ρεκόρ που ξεπερνούν τα 7 ευρώ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών βρίσκονται οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου που αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 7 έως 7,75 ευρώ φτάνοντας όμως σε κάποιες περιπτώσεις και τα οκτώ ευρώ.

Πρόκειται για τιμές ρεκόρ του παραδοσιακού προϊόντος του νησιού, εξέλιξη η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στον κλάδο των παραγωγών, καθώς όπως φαίνεται από τις εκτιμήσεις η υψηλή αυτή τιμή αναμένεται να έχει και συνέχεια.

Η αύξηση της υψηλής τιμής αποδίδεται στη χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως και κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ και σε τοπικό επίπεδο όπως λένε οι παραγωγοί η περυσινή χρονιά δεν ήταν καλύτερη ενώ και η φετινή προβλέπεται μειωμένη χωρίς να μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστές οι περιπτώσεις του δάκου και του γλοιόσπορου.

Πάντως και σε επίπεδο χώρας φαίνεται πως η παραγωγή ελαιολάδου δεν θα είναι αξιόλογη.

Την ίδια στιγμή παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της τιμής είναι κατά περιορισμένα ως ανύπαρκτα σε κάποιες περιπτώσεις διαθέσιμα αποθέματα.

Από την άλλη πλευρά οι παραγωγοί σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα που έχουν κάποια αποθέματα δεν έχουν ιδιαιτέρους λόγους να τα διαθέσουν προσδοκώντας κάποια παραπέρα άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Γιάννη Γλετζάκη οι τιμές είναι στα ύψη και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση. «Έχουμε φτάσει τα 7-7.5 ευρώ το λίτρο και κάποιοι πωλούν με οκτώ ευρώ. Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων δεκαετιών.

Στην Ισπανία η παραγωγή έχει υποστεί τεράστια ζημιά με αποτέλεσμα οι τιμές φέτος να καταγράφουν τεράστια αύξηση και τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν ότι όχι μόνο οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν αλλά θα αυξηθούν με δεδομένο ότι εκτός από την Ισπανία και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τη μειωμένη παραγωγή. Παράλληλα, τα αποθέματα είναι πολύ μειωμένα πολύ και η παραγωγή φαίνεται δεν θα ‘ναι καλή στην Κρήτη και δεν ξέρουμε και τι θα γίνει με τον δάκο και τον γλοιόσπορο. Οπότε σίγουρα οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές».

Τόνισε ο κ. Γλετζάκης.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου έχουν φθάσει σε υψηλό 26ετίας στα σχεδόν 5.990 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι. Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η περισσότερο γνωστή ελληνική ποικιλία ελιάς είναι η κορωνέικη, προερχόμενη από τη νότιο Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα την Κορώνη της Μεσσηνίας.

πηγή rethnea

Αφήστε μια απάντηση