You are currently viewing Ανδρομονάστηρο: Ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός της Μεσσηνιακής υπαίθρου

Ανδρομονάστηρο: Ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός της Μεσσηνιακής υπαίθρου

Ένα από τα ωραιότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της Πελοποννήσου, αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία και την αυθεντική αρχιτεκτονική του.

Στα Πετράλωνα της Μεσσηνίας, σε μία απομονωμένη κατάφυτη ρεματιά, βρίσκεται το εντυπωσιακό Ανδρομονάστηρο.

Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το μοναστήρι ονομάστηκε έτσι για να ξεχωρίζει από το γειτονικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας, που ήταν γυναικείο.

Ιστορικά στοιχεία

Το Ανδρομονάστηρο αποτελεί το εντυπωσιακότερο μοναστηριακό συγκρότημα της Μεσσηνιακής υπαίθρου και ένα από τα ωραιότερα της Πελοποννήσου. Τα κτηριακά κατάλοιπα του μαρτυρούν την ακμή που γνώρισε κατά τη μακραίωνη ιστορία του. Λόγω της πολυετούς εγκατάλειψής του, το συγκρότημα παρέμεινε αναλλοίωτο από αυθαίρετες νεωτερικές επεμβάσεις, διατηρώντας πλήθος αυθεντικών στοιχείων, πολύτιμων για τη μελέτη της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.

Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα και, λόγω του ότι είναι κτισμένη σαν φρούριο, συνέβαλε σημαντικά στην Επανάσταση του 1821, όπου υπέστη πολλές ζημιές από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Ξεχωριστή αρχιτεκτονική

Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, φρουριακού χαρακτήρα, με κτήρια διαφορετικών περιόδων και ποικίλων χρήσεων. Η κάτοψη του συγκροτήματος είναι ακανόνιστου τετράπλευρου σχήματος και περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο ενισχυμένο με δύο πύργους.

Σπουδαιότερο από αρχιτεκτονικής άποψης κτίσμα θεωρείται το Καθολικό. Όπως μαρτυρούν τα γλυπτά του αρχικού μαρμάρινου τέμπλου, κτίστηκε σε πρώτη φάση στα τέλη του 12ου αιώνα πάνω σε ένα αγίασμα, δηλαδή, μία πηγή με πόσιμο νερό.

Βίντεο: G. Traveller

Σήμερα, το Ανδρομονάστηρο έχει μετατραπεί σε έναν λειτουργικό επισκέψιμο χώρο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.

πηγή anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση