You are currently viewing Α. Καρατζάς: Ο τουρισμός είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των Γαργαλιάνων

Α. Καρατζάς: Ο τουρισμός είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των Γαργαλιάνων

Άρθρο του Αντώνη Καρατζά

Ο τουρισμός είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των Γαργαλιάνων.

Η τουριστική σεζόν στον δήμο Τριφυλίας έχει ξεκινήσει με τα μηνύματα να είναι αρνητικά και να απέχουν πολύ από τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί τους προηγούμενους μήνες . Λύσεις υπάρχουν και όχι μόνο σε κυβερνητικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο . Μια περιοχή όπως οι Γαργαλιάνοι που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα , απαράμιλλης γοητείας τοπία και κουλτούρα φιλοξενίας από γενιά σε γενιά δείχνει φέτος να παραπαίει . Ίσως όμως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και την επόμενη τετραετία να έχουν γίνει βήματα προόδου και βελτιώσεις που να φέρουν τον τόπο μας σε μια νέα εποχή . Μέσα λοιπόν σε αυτή την συγκυρία στοχάζομαι έναν δήμο που στον τουρισμό θα μπορεί να λάβει σοβαρά τους παρακάτω παράγοντες ώστε αυτή πρόοδος να πάρει σάρκα και οστά . Ενδεικτικά :

  1. Προώθηση του αγροτουρισμού: Η περιοχή των Γαργαλιάνων διαθέτει γεωργικές εκτάσεις και τοπίο πλούσιο σε φυσική ομορφιά. Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες που θα απολαύσουν την επαφή με τη φύση και τη γευστική εμπειρία των τοπικών προϊόντων.
  2. Επικοινωνία και προώθηση: Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας και προώθησης της περιοχής. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ιστοσελίδα, να αναπτυχθούν περιοχικά έντυπα και να προωθηθεί η περιοχή μέσω κοινωνικών δικτύων.
  3. Πολιτιστικός τουρισμός: Οι Γαργαλιάνοι έχουν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με παραδοσιακούς χορούς, τοπική μουσική και τοπικές γιορτές. Η ανάπτυξη εκδηλώσεων και εκθέσεων που προβάλλουν την πολιτιστική παράδοση της περιοχής μπορεί να προσελκύσει τουρίστες που ενδιαφέρονται γι’ αυτήν.
  4. Ποδηλασία και ορειβασία: Οι Γαργαλιάνοι διαθέτουν φανταστικά ορεινά μονοπάτια και ποδηλατικές διαδρομές που μπορούν να προσελκύσουν λάτρεις της περιπέτειας. Η ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων και η παροχή υποδομών για την φιλοξενία των επισκεπτών μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού.
  5. Βιώσιμος τουρισμός: Η ανάπτυξη του τουρισμού στους Γαργαλιάνους πρέπει να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και στην τοπική κοινότητα. Πρέπει να λάβουν υπόψη τους πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης και την προώθηση της τοπικής βιοποικιλότητας.
  6. Εκπαιδευτική ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να συμβάλλει και στην εκπαιδευτική ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας. Νέοι και νέες επαγγελματίες μπορούν να καταρτίζονται σε τουριστικά επαγγέλματα και να αξιοποιήσουν την τοπική απασχόληση.

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Η συνδυασμένη εφαρμογή των προτάσεων αυτών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης και ευημερούσας τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή.

Αντώνης Καρατζάς , εκπαιδευτικός,
ιδ. Υπάλληλος

Αφήστε μια απάντηση