You are currently viewing Νίκος Φίλης: Υπάρχουν δικαστές στην Καλαμάτα

Νίκος Φίλης: Υπάρχουν δικαστές στην Καλαμάτα

Δήλωση μετά την παραδοχή του δικαστηρίου στην Καλαμάτα ότι το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα και την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι εννέα συλληφθέντες

Όπως σημειώνει ο κ. Φίλης, «σήμερα στην Καλαμάτα χτύπησε δυνατά η καρδιά της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής Ευρώπης. Η απαίτηση  να  αθωωθούν οι  9 διασωθέντες  πρόσφυγες που μια άθλια επιχείρηση συγκάλυψης και μετάθεσης ευθυνών αποπειράθηκε  να τους φορτώσει ένα βαρύ έγκλημα, βρήκε δικαίωση”. Χάρη στην ορθή δικαστική κρίση, την προσπάθεια άξιων δικηγόρων και την κινητοποίηση εκατοντάδων αντιφασιστών και αντιρατσιστών που διαδήλωσαν έξω από τα Δικαστήρια, 9 αθώοι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν άδικα επί ένα χρόνο αθωώθηκαν. Το Δικαστήριο, κηρύσσοντας εαυτό αναρμόδιο, εφόσον το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα, τους απελευθέρωσε.»

Ναυάγιο Πύλου: “Το δικαστήριο είναι αναρμόδιο” – Ελεύθεροι οι 9 κατηγορούμενοι

Στη συνέχεια, ο κ. Φίλης τονίζει πως «ο πνιγμός  600 ανθρώπων στα ανοιχτά της Πύλου, με ευθύνη του ελληνικού Λιμενικού και της διαβόητης Frontex, μένει μια ανοιχτή υπόθεση.  Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τον αποτροπιασμό μας για το έγκλημα της Πύλου. Οφείλεται στην πολιτική που θέλει την Ευρώπη φρούριο απέναντι στους φτωχούς, της “γης τους κολασμένους”, τα θύματα επεκτατικών ή ιμπεριαλιστικών πολέμων και της κλιματικής κρίσης. Με την Ελλάδα σε ρόλο άθλιου προμαχώνα σε αυτή την απάνθρωπη και δολοφονική  πολιτική».

Τέλος, υπογραμμίζει: «Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση, την απόδοση Δικαιοσύνης και τη δικαίωση των νεκρών αυτής της τραγωδίας. Να πέσουν τα τείχη και οι φράχτες της Ευρώπης φρούριο. Να καταργηθεί το νέο  Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Για μια άλλη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική. Για αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξη στους πρόσφυγες και τους Μετανάστες, με πολιτικές ένταξης, όχι διακρίσεων και αποκλεισμού. Όπως ήταν η πολιτική που εφαρμόσαμε στο υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων».

Αφήστε μια απάντηση