You are currently viewing O Dr Παναγιώτης Γρίδος, στο TTV για την υποτροφία στο Λύκειο Γαργαλιάνων

O Dr Παναγιώτης Γρίδος, στο TTV για την υποτροφία στο Λύκειο Γαργαλιάνων

“Μια υποτροφία εκτός από την ουσιαστική βοήθεια και κίνητρο που προσφέρει, είναι ένας τρόπος επιβράβευσης της σκληρής δουλειάς αλλά και της πνευματικής και ψυχικής κούρασης του κάθε μαθητή – φοιτητή”

Με αφορμή την προ ολίγων ημερών υποτροφία, που δόθηκε σε μια μαθήτρια του Λυκείου Γαργαλιάνων, με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου «Ευρωπαϊκό Πρότυπο», dr. Παναγιώτη Γρίδου, το TTV, συνάντησε τον καθηγητή και τον ρώτησε όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε, για την όμορφη αυτή κίνηση.

Ακολουθεί η μικρή συνέντευξη:

1) Πώς εμπνευστήκατε μια τόσο όμορφη αλλά και συμβολική κίνηση;

Αφορμή για την θέσπιση της υποτροφία «Αποφοίτων Λυκείου Γαργαλιάνων» στάθηκε η επίσκεψη στο Λύκειο Γαργαλιάνων για την παρακολούθηση της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την επέτειο της 17η Νοεμβρίου με το σχολείο «Ευρωπαϊκό Πρότυπο» στο οποίο εργάζομαι, ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου Διδασκόντων και των μαθητών μέσω του Διευθυντή κ. Ρούσση. Η ζεστασιά και η αγάπη που βιώσαμε από μικρούς και μεγάλους αλλά και η συγκίνηση επιστροφής στην αίθουσα που παρακολουθούσαμε και εμείς ως μαθητές αντίστοιχες εκδηλώσεις, συναντώντας και πολλούς από τους δικούς μου εκπαιδευτικούς βοήθησε στην έμπνευση της κίνησης.

Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια παίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της κάθε προσωπικότητας. Ο ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός σε αυτή την κατεύθυνση αν σκεφτεί κανείς ότι οι μαθητές περνούν το 1/3 της ημέρας τους στο σχολείο. Είναι σημαντικό ο καθένας μας  να θυμάται από που ξεκίνησε, να κάνει αναστοχασμό, να προσπαθεί να αποβάλλει κάθε τι αρνητικό, να επικροτεί κάθε τι θετικό, να το επιστρέφει πίσω και να το εξελίσσει.

Επί της ευκαιρίας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς που είχα ως μαθητής και ένα ονομαστικό ευχαριστώ στους δάσκαλους και μαθηματικούς μου οι οποίοι απλόχερα που μετέδωσαν τη μαγεία των μαθηματικών:

  • κ. Γαραντζιώτη Ιωάννη, κ. Καραλή Χρήστο και κ. Λαμπρόπουλο Ηλία κατά τα έτη του Δημοτικού.
  • κ. Νικολακόπουλου Ιωάννη & κ. Μαραβέλα Βασίλειο κατά τα Γυμνασιακά έτη.
  • κ. Καψιμάλη Παύλο & κ. Λυριτζή Ανδρέα που με έκαναν να αγαπήσω τη Γεωμετρία η οποία στάθηκε αντικείμενο της διδακτορικής μου διατριβής.
  • κ. Γεωργιόπουλο Πολυχρόνη & κ. Λυκοφρίδη Γεώργιο για τη διδασκαλία της μαθηματικής ανάλυσης αλλά και για την προτροπή να διαβάσω το βιβλίο «ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλμπαχ» το οποίο με έμπνευσε για να ακολουθήσω τις σπουδές στα μαθηματικά.

2) Πιστεύετε ότι λείπουν τέτοιες κινήσεις από την περιοχή μας και δίνουν πραγματικά κίνητρο στους μαθητές οι υποτροφίες;

Μια υποτροφία εκτός από την ουσιαστική βοήθεια και κίνητρο που προσφέρει, είναι ένας τρόπος επιβράβευσης της σκληρής δουλειάς αλλά και της πνευματικής και ψυχικής κούρασης του κάθε μαθητή – φοιτητή.

Στην περιοχή μας έχουν γίνει κατά καιρούς σημαντικές ανάλογες κινήσεις και δωρεές από αρκετούς συντοπίτες μας σε προσωπικό επίπεδο. Σίγουρα μια συντονισμένη κίνηση μεταξύ σχολείου, συλλόγου γονέων, αποφοίτων θα φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και νέες ιδέες που θα γίνουν πράξη προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας μας ευρύτερα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, ανάληψη ευθύνης και συλλογικότητα.

3) Ο σκοπός της υποτροφίας που λάβατε την πρωτοβουλία να δοθεί, είναι να έχει πάντα κοινωνικό πρόσημο; 

Ναι, ο σκοπός αυτός είναι. Σε μια μικρή κοινωνία, το «όλοι μαζί» είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη όπως λέμε και στα μαθηματικά. Είναι σημαντικό που η υποτροφία θα συνεχιστεί από κοινού την επόμενη σχολική χρονιά από 6 αποφοίτους και υπάρχουν ήδη συμμετοχές για τη σχολική χρονιά 2025 – 2026.

4) Είστε διευθυντής ενός σχολείου, διδάσκετε σε πανεπιστήμιο και ερευνητής στο χώρο της εκπαίδευσης, παρόλα αυτά είστε νέος άνθρωπος, τι θα αλλάζατε αύριο το πρωί αν ήταν στο χέρι σας στο σύστημα της ελληνικής παιδείας;

Πολυδιάστατη ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί σε λίγες γραμμές. Με μία λέξη θα έλεγα η νοοτροπία. Σίγουρα η κάθε αλλαγή θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη ακαδημαϊκά και λειτουργικά με τα Διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα τα οποία αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς τον αιώνα που ζούμε. Έρευνες αναφέρουν ότι το 60% των σημερινών μαθητών θα σπουδάσουν ή θα εργαστούν στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια. Αυτή την στιγμή προετοιμάζουμε μαθητές για:

  • δουλειές οι οποίες ακόμα δεν υπάρχουν
  • να χρησιμοποιούν τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί
  • να λύσουν προβλήματα που ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί

Το 70% – 80% των θέσεων εργασίας που γνωρίζουμε σήμερα τα επόμενα 20 χρόνια θα εξαφανιστούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT αλλάζουν/απειλούν εκπαίδευση και θέσεις εργασίας. Ας αναλογιστούμε ότι η Airbnb είναι η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο και όμως δεν έχει ούτε ένα ακίνητο!

Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να σκεφτούμε αν αρκεί ένα πτυχίο π.χ νομικής ή χημικού μηχανικού για να εξασφαλίσει κάποιος το μέλλον του;

Η απάντηση είναι  μάλλον όχι. Πολύ σημαντικό ρόλο για την προσωπική εξέλιξη του καθενός παίζει η ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα. Τέτοιες δεξιότητες είναι:

  • Ανάπτυξη Δημιουργικότητας (Ευχέρεια, Ευελιξία, Πρωτοτυπία της Σκέψης)
  • Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης
  • Ανάπτυξη της ικανότητας Συνεργασίας
  • Ανάπτυξη της ικανότητας Συνεργασίας
  • Ανάπτυξη της ικανότητας Επίλυσης Προβλημάτων
  • Ανάπτυξη της Ψηφιακής Ευχέρειας
  • Ανάπτυξη της Υπολογιστικής Σκέψης
  • Ανάπτυξη της ικανότητας Διαχείρισης Πολλών Πληροφοριών

Επιπλέον, Διαφοροποίηση, Εξατομίκευση, Συμπερίληψη είναι πλέον μέθοδοι που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως στην εκπαιδευτική διαδικασία και δεν θα πρέπει να λείπουν από καμία διδακτική αίθουσα. Τέλος, αναμένουμε όλοι τις εξελίξεις με τα νέα ακαδημαϊκά προγράμματα και την είσοδο του πολλαπλού βιβλίου στην εκπαιδευτική διαδικασία το Σεπτέμβριου του 2025 ή 2026.

Αφήστε μια απάντηση