You are currently viewing ΔΡΙΜΗΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ:<br>ΟΧΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 2,52% ΣΤΑ 8,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ !

ΔΡΙΜΗΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ:
ΟΧΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 2,52% ΣΤΑ 8,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ !

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Δριμής και Γιάννης Παρασκευόπουλος (Πηγαδούλιας) κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση στο προεδρείο του Δ.Σ.

“Παρακαλούμε να συμπεριληφθεί στα θέματα ημερήσιας διάταξης της πρώτης συνεδρίασης, για συζήτηση και λήψη απόφασης το ΘΕΜΑ:
«Άσκηση αρμοδιότητας του έργου: «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”», από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας», για τους λόγους που αναφέρονται στην παρούσα.

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ:

  1. Την ΚΥΑ 22766/9-4-2020, όπως ισχύει σύμφωνα με το ΦΕΚΒ`/1399/8-4-2021, που αφορά στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
  2. Το γεγονός πως ο Δήμος Τριφυλίας ανήκει στην κατηγορία 5 (λοιποί Ηπειρωτικοί και Νησιωτικοί Δήμοι) και το ανώτατο όριο προτάσεων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, γι` αυτούς τους Δήμους είναι τα 12 εκατ. Ευρώ.
  3. Το γεγονός πως το έργο «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”», χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με το ποσό των 8.470.000,00 €. Από αυτά 6.700.000,00 εκ. ευρώ χρεώνονται στο δήμο Τριφυλίας και τα υπόλοιπα στους δήμους Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης.
  4. Το γεγονός πως η Δημοτική αρχή, ύστερα από αρκετές ακυρώσεις των όρων του διαγωνισμού οδήγησε το έργο στην ελάχιστη συμμετοχή (τρεις διαγωνιζόμενοι) και στο μικρότερο ποσοστό έκπτωσης (2,52%) Πανελληνίως. Έκπτωση προκλητική για τη χειμαζόμενη χώρα μας και τους δημότες της Τριφυλίας. Αυτό έγινε με τους πρόσθετους όρους και το σύστημα βαθμολόγησης που η ίδια επέβαλε, όπου η οικονομική προσφορά είναι το 30% και το 70% είναι τα «ειδικά κριτήρια».
  5. Το γεγονός πως από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) διαπιστώνει κανείς πως, ανάμεσα σε 20 και πλέον συμβάσεις έργων ύδρευσης άνω των 2 εκατ. ευρώ πανελλαδικά, το 2,52% είναι το μικρότερο ποσοστό έκπτωσης. Οι συμβάσεις και οι διαγωνισμοί που έχουν διενεργηθεί εντός του 2022 (με όλες τις ειδικές συνθήκες: πόλεμος, ενεργειακή κρίση, αύξηση τιμών κλπ.) κυμαίνονται από 10% έως και 26,55%.
  6. Την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις που αφορούσαν: α) στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των δήμων και β) στη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων από το Δημοτικά Συμβούλια στις παραπάνω Επιτροπές.
  7. Το άρθρο 72 παρ.3 του 3852/2010, όπως πλέον ισχύει, που ρητά ορίζει: «3. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία, και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο Αρμοδιότητες των προηγούμενων παραγράφων.».
  8. Το γεγονός πως απαιτείται επαναδημοπράτηση του έργου «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”» και αναζήτηση καλύτερης οικονομικής προσφοράς. Με ελάχιστη έκπτωση 15%, για παράδειγμα, ο δήμος μας θα κερδίσει 1 εκατομ. ευρώ, περίπου. Χρήματα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που ανήκουν στο Δήμο και στους δημότες. Χρήματα που, αντί να «πουρλακίσουν», μπορούν να διατεθούν για την επίλυση προβλημάτων στις τρεις ορεινές Δημοτικές Ενότητες Αετού, Αυλώνος, Τριπύλας ή για την αντικατάσταση του διαλυμένου και επικίνδυνου δικτύου ύδρευσης της Κυπαρισσίας ή σε ό,τι έργο αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

α) Να ασκήσει το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 72 του 3852/2010 και την 22766/9-4-2022 απόφαση του ΣτΕ, την αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής για το εν λόγω έργο,
β) την ακύρωση του διαγωνισμού του έργου «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”», λόγω χαμηλής συμμετοχής διαγωνιζομένων και ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 2,52%.
γ) την επαναδημοπράτηση του αναφερόμενου έργου και την κατακύρωσή του στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ώστε να έχει σπουδαίο οικονομικό όφελος ο Δήμος για εκτέλεση έργων προς όφελος των δημοτών.”

Αφήστε μια απάντηση