You are currently viewing ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ!

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ!

απαιτείται αλλαγή πλεύσης!

Δημήτρης Δριμής

Με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν: α) στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των δήμων, καθώς και των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.) και β) στη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων από το Δημοτικά Συμβούλια στις παραπάνω Επιτροπές.
Με τοποθετήσεις μου στο ΔΣ και με κείμενα σε μεσσηνιακά και αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης είχα δημόσια καυτηριάσει τις αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου – Βορίδη. Ρυθμίσις που, με το πρόσχημα της «κυβερνησιμότητας», εισήγαγαν «νέα μαθηματικά στην αυτοδιοίκηση», ακύρωναν το Συνταγματικό ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων και περιόριζαν τον αναγκαίο δημοκρατικό έλεγχο.
Σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος “Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. …”.
Στο Δήμο Τριφυλίας είναι προφανές πως τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου απαιτούν ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ. Απαιτούν σοβαρές συζητήσεις και επιχειρήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την επίτευξη συναινέσεων και ορθών αποφάσεων. Απαιτούν να ξεχάσει η Δημοτική Αρχή τα αδιέξοδα Εγώ, Εγώ, Εγώ και «μόνοεμείςμπορούμε».
Η Οικονομική Επιτροπή, (τα ίδια ισχύουν και για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τα νομικά πρόσωπα του δήμου), δεν μπορεί πλέον να παίρνει αποφάσεις, υπό την παρούσα σύνθεσή της, για θέματα μείζονος οικονομικής σημασίας.
Δεν μπορεί να επικυρώσει το διαγωνισμό ύδρευσης του Τέλλου Άγρα με έκπτωση 2,5%, σε έργο 8,5 εκατ. ευρώ! Απαιτείται επαναδημοπράτηση του έργου. Με ελάχιστη έκπτωση 10% ο δήμος μας θα κερδίσει 1 εκ. ευρώ. Χρήματα του «Αντώνης Τρίτσης», που ανήκουν στο Δήμο. Χρήματα που, αντί να «πουρλακίσουν», μπορούν να διατεθούν στις τρείς ορεινές Δημοτικές Ενότητες Αετού, Αυλώνος, Τριπύλας ή για την αντικατάσταση του διαλυμένου και επικίνδυνου δικτύου ύδρευσης της Κυπαρισσίας ή σε ό,τι άλλο αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν μπορεί να λάβει απόφαση παραχώρησης του δημοτικού φωτισμού σε ιδιώτη και εκχώρηση των εσόδων της ενεργειακής ωφέλειας του δήμου για 12 χρόνια σε εταιρία για φωτισμό.
Δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων ερήμην του Συμβουλίου, όπως αυτή με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την Πλατεία Φιλιατρών.
Τα θέματα αυτά μπορούν και πρέπει να λυθούν με καλή προαίρεση στο ΔΣ.
Σε διαφορετική περίπτωση, πέραν της προφανούς αδυναμίας των αποφάσεων, πέραν της διοικητικής προσβολής και ακύρωσής τους, έχει εφαρμογή, η παρ. 3 του άρθρου 72 του 3852/2010, που ρητά ορίζει: «3. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία, και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο Αρμοδιότητες των προηγούμενων παραγράφων.». Το δικαίωμα αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχαν καταργήσει οι ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου – Βορίδη, επανήλθε με την απόφαση του ΣτΕ.

Αφήστε μια απάντηση