You are currently viewing Επιτραπέζια ελιά: Ο ελαιώνας της Αιγύπτου τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά

Επιτραπέζια ελιά: Ο ελαιώνας της Αιγύπτου τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά

Αποθηκεύονται για να βγουν στην αγορά την άνοιξη οι τύπου Καλαμών, έχοντας έτσι και αλλιώς μια πολύ μικρή παραγωγή αυτή τη στιγμή

Η Αίγυπτος προόδευσε παραγωγικά τα τελευταία χρόνια φτάνοντας ακόμη και τους 750 χιλιάδες τόνους επιτραπέζιας ελιάς (έτος 2017/2028), ξεπερνώντας δηλαδή ακόμη και την Ισπανία.

Η φετινή παραγωγή αν και ξεκίνησε υποσχόμενη τα υψηλά του παρελθόντος, τελικά οι μεγάλοι καύσωνες, την περιόρισαν στους 400 χιλιάδες τόνους, κυρίως λόγω της τοπικής ποικιλίας aziz. Ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη που δεν παύει να αποτελεί μια πολύ δελεαστική αγορά για να καλύψει τις ανάγκες και τα ελλείμματα χωρών όπως η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα.

Η Ισπανία ακόμη και αν εισάγει αργότερα από την Αργεντινή, τελικά θα κλείσει την φετινή χρονιά με ένα έλλειμμα περί τους 50 – 100 χιλιάδες τόνους  προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς συν τις εξαγωγές της.

Όπως είναι λογικό οι ελλείψεις της παγκόσμιας αγοράς και η ισχυρή ζήτηση έχουν οδηγήσει τις τιμές σε μια διαρκή άνοδο.

Οι manzanilla, που θα μπορούσε να τις παρομοιάσει με τις Κονσερβοελιές/ Αμφίσσης, έχοντας ξεκινήσει από το 1,20 – 1,30 €/κιλό, ανέβηκαν στο 1,65 – 1,70 και τώρα πια είναι δυσεύρετη ακόμη και με 1,80 €/κιλό, για τα μεγέθη 280 – 400 τεμάχια. (βλ.Οι διεθνείς τιμές επιτραπέζιων ελιών στην αγορά της Αιγύπτου).

Οι τύπου Καλαμών, έχοντας έτσι και αλλιώς μια πολύ μικρή παραγωγή τώρα αποθηκεύονται για να βγουν στην αγορά την άνοιξη.

Γενικότερα, η Αίγυπτος τείνει να προσφέρει σε μια ευρεία κλίμακα τεμαχισμών, σχεδόν σκούπα, ενώ θα πρέπει να υπολογίζει κανείς επιπλέον 40 – 50 σεντς όταν οι ελιές είναι εκπυρηνωμένες.

Οι αγοραστές θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή την αξιοπιστία των τοπικών συνεργατών εξαγωγέων τόσο σε θέματα ποιότητας (π.χ. καθαριότητα από υπολείμματα) όσο και υλοποίησης των συμφωνημένων.

πηγή olivenews.gr

Αφήστε μια απάντηση