You are currently viewing Ευρωεκλογές 2024: Αυτό είναι το κεντρικό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ

Ευρωεκλογές 2024: Αυτό είναι το κεντρικό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ

Με κεντρικό σύνθημα «Μαζί, δυνατά, αξιόπιστα», κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου – Τι απαντούν για τις δημοσκοπήσεις

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις το τρίπτυχο «μαζί, δυνατά, αξιόπιστα» συμβολίζει τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση.

Πώς αναλύεται το σλόγκαν;

Το «μαζί» σηματοδοτεί την συσπείρωση της βάσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου ψηφίστηκε από 676.165 πολίτες, λαμβάνοντας ποσοστό 11,46%. Στην εκλογική αναμέτρηση είχαμε συμμετοχή 61,76%,

Στις εκλογές που ακολούθησαν, ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο του 2023, το ΠΑΣΟΚ εμπιστεύτηκαν λίγο λιγότεροι, 617.487 ψηφοφόροι, αλλά πήρε ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό 11,84%. Ο λόγος; Η αυξημένη αποχή, καθώς τον Ιούνιο μετείχε το 53,74% των ψηφοφόρων.

Το «δυνατά» παραπέμπει στην δυναμική του ΠΑΣΟΚ το οποίο ελπίζει να προσελκύσει και νέους ψηφοφόρους στις τάξεις του.

Τέλος, η λέξη «αξιόπιστα» ήταν επιθυμία του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος ανέφερε στις συσκέψεις ότι «η λέξη αξιοπιστία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει, μας χαρακτηρίζει». Στόχος είναι να γίνει η αντίστιξη με τον – αναξιόπιστο κατά τη Χ. Τρικπούπη – ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο του πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις οι οποίες τους… πέρασαν από διάφορα κύματα: Αρχικά ήταν σε άνοδο, μετά τις αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα. Στη συνέχεια παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ σε πτώση και καθαρά τρίτο, πίσω από το κόμμα Κασσελάκη και τελευταία δείχνει να ανακόπτεται η δυναμική καθόδου και να «τσιμπά» έστω και λίγο.

Στη Χ. Τρικούπη «ποντάρουν» σε μία ακόμη αστοχία των μετρήσεων για 5 λόγους:

1. Αφενός, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι «από σκληρό μέταλλο», ήτοι πολιτικοποιημένοι και μπετοναρισμένοι.

2. Συμπληρωματικά σε αυτό, η συσπείρωση που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ μεγάλη, κοντά στο 85%, ευελπιστώντας να ανέβει και λίγο ακόμη στις τελευταίες ημέρες προ της κάλπης.

3. Κατά τρίτον, θεωρούν ότι, όπως συνέβη και στις διπλές εθνικές εκλογές , η αποχή θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα νούμερα που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να κάνουν την ανατροπή. Ακόμη και με λιγότερες ψήφους υπέρ του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ξεπεράσει το 14% με ανοδικές τάσεις.

4. Στο ηλικιακό κοινό των άνω των 45 ετών, το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο. Ενώ στο νεανικό κοινό ηλικιών από 17-29 ετών έρχονται τρίτοι. Είναι προφανές ότι το νεανικό κοινό είναι πιο «ευάλωτο στην αποχή» κάτι που στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι θα επηρεάσει στην προσέλευση στην κάλπη και άρα το ποσοστό Κασσελάκη.

5. Όσο για το εύρος των ποσοστών, στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν: «Τα έχουμε ξαναδεί αυτά», παραπέμποντας στις δημοσκοπήσεις προ των εθνικών εκλογών που έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 26%-30% και τελικά πήρε 17%.

Ο φόβος είναι η υποεκτίμηση των μετρήσεων και η απρόβλεπτη ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη. Ωστόσο, «με ένα καλό ντεμαράζ είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά εμείς θα κόψουμε το νήμα της δεύτερης θέσης» λένε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, ο Νίκος Ανδρουλάκης οργώνει με περιοδείες την Ελλάδα, από όπου τα μηνύματα «είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα» λένε επιτελείς του.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα – και η διαφορά ενδεχομένως από τον ΣΥΡΙΖΑ – το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Αν το αποτέλεσμα δικαιώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα έχει κάθε λόγο να δηλώνει νικητής και να δρομολογήσει τις διαδικασίες της επόμενης ημέρας, στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αλλιώς, δεν είναι λίγοι όσοι επίδοξοι δελφίνοι περιμένουν στη… γωνία να χρεώσουν αποτυχία στην ηγεσία του κόμματος ή έστω – αν το ΠΑΣΟΚ αυξήσει τα ποσοστά του – αδυναμία να σχηματιστεί αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Όποιος κόψει πρώτος το νημα της δεύτερης θέσης πάντως, είτε ο Ανδρουλάκης, είτε ο Κασσελάκης, το βέβαιο είναι ότι θα απευθύνει προσκλητήριο προς τις δυνάμεις τις Κεντροαριστεράς για ενιαίο μέτωπο απέναντι στη ΝΔ.

Το ερώτημα θα είναι με ποιους όρους και σε ποιο ακροατήριο θα απευθυνθούν….

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέκοψε χθες το τηλεφώνημα  στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία απέρριψε το «σημιτικό ΠΑΣΟΚ», ωστόσο είπε ευθέως ότι θα καλέσει πρώην υπουργούς και στελέχη με τα οποία υπάρχει αλληκοκάλυψη και με τα οποία ταιριάζουν τα χνώτα τους.

Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν βλέπει καν ως δυνητικό σύμμαχο τον κ. Κασσελάκη, αλλά τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όσους απομακρύνθηκαν μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

Αφήστε μια απάντηση