You are currently viewing Η ιστορία του Αγίου Βησσαρίωνα που γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας

Η ιστορία του Αγίου Βησσαρίωνα που γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας

Όταν η επιστήμη “σήκωσε” τα χέρια.

Ο Άγιος Βησσαρίωνας γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το έτος 1908 και εκοιμήθη στις 22 Ιανουαρίου του 1991.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια (3 Μαρτίου 2006) έγινε η ανακομιδή και βρέθηκε το σκήνωμα του σε πλήρη συνοχή, απλώς συρρικνωμένο, αφυδατωμένο, να κρατά μάλιστα το Ιερό Ευαγγέλιο και να μην είναι εύκολο να του το αποσπάσει κανείς.

Σχολιάζοντας το συμβάν του άφθαρτου σώματος του Οσίου Βησσαρίωνα, ο διεθνώς καταξιωμένος ιατροδικαστής, Παναγιώτης Γιαμαρέλος το είχε χαρακτηρίσει ως “μέγα μυστήριο”.
“Είδαμε έναν νεκρό με φυσιογνωμία αγία” είχε δηλώσει ο ιατροδικαστής, ζητώντας από τους πιστούς να περιμένουν 2-3 χρόνια κι αν αυτός ο χρόνος δείξει ότι το σκήνωμα παραμένει άθικτο, τότε 10 εκατ. Έλληνες πρέπει να πάρουμε μια λαμπάδα και να αναφωνήσουμε: Εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε ! Πρόκειται περί θαύματος, περί Αγίου. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε 50 ή 100 χρόνια είχε αναφέρει ο επιστήμονας.

Μετά την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο ο Όσιος έφυγε από την Καρδίτσα και πήγε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος το 1955.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη πήγαινε στα Νοσοκομεία της Λαμίας, έβλεπε τους ασθενείς, τους παρηγορούσε και τους εξομολογούσε.
Ο Όσιος Βησσαρίων εξομολογούσε και τα παιδιά στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Λαμίας και ήταν ο πνευματικός τους. Εξομολογούσε τα παιδιά και στο τέλος πάντοτε τους έβαζε “κάτι” στο χέρι, για να τα ενισχύσει.
Ο Όσιος όσα μάζευε τα μοίραζε σε δύο “σακιά”. Ένα σακί έφερνε στο Μοναστήρι για τις ανάγκες του, καθώς τότε λειτουργούσε εδώ η Γεωργοτεχνική Σχολή και η Ιερά Μονή φιλοξενούσε 82 άπορα παιδιά. Όσα περιείχε το άλλο “σακί” τα μοίραζε κατευθείαν στους φτωχούς.

Το 2006 έγινε η εκταφή του λόγω καθίζησης στην ανατολική πλευρά του Μοναστηριού, το φέρετρό του βρέθηκε σε άριστη κατάσταση.
Οι μοναχοί το μετέφεραν στο κοιμητήριο για να αφαιρέσουν τα οστά του γέροντα, αλλά όταν άνοιξαν το καπάκι είδαν με έκπληξη ότι το σώμα του ήταν άφθαρτο.
Το άφθαρτο σώμα του Γέροντα μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας για να προστατεύεται και έκτοτε εκεί βρίσκεται προς προσκύνηση από χιλιάδες πιστούς.

Ο γέροντας Βησσαρίωνας ανακηρύχθηκε Όσιος την Τρίτη 14 Ιούνη 2022, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη χαρμόσυνη είδηση να μεταδίδεται με τυμπανοκρουσίες απ’ όλους τους ιερούς ναούς της Φθιώτιδας.

Αφήστε μια απάντηση