You are currently viewing Ιαματικά Λουτρά Βρωμονερίου: Πώς είναι σήμερα από μέσα; (photos)

Ιαματικά Λουτρά Βρωμονερίου: Πώς είναι σήμερα από μέσα; (photos)

Ο φακός του TrifiliaTV, βρέθηκε στο εσωτερικό του κτηρίου, των ιαματικών λουτρών του Βρωμονερίου και το αποτέλεσμα είναι “εντυπωσιακό” όσο και αποκαρδιωτικό

Η κεντρική πρόσοψη του κτηρίου, η οποία ακόμη και σήμερα φαντάζει εντυπωσιακή

Η πηγή του Βρωμονερίου είναι η σημαντικότερη θειούχα πηγή στη Μεσσηνία, που βρίσκεται στο Βρωμονέρι – Γαργαλιάνων, με σταθερή θερμοκρασία 19,5 βαθμούς C.

Στο παρελθόν το νερό της πηγής χρησιμοποιούνταν για ποσιμοθεραπεία και λουτροθεραπεία.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πηγή, λόγω της πλήρους εγκατάλειψής της, έχει προσχωθεί από τα φερτά υλικά της θάλασσας.

Η κεντρική είσοδος του κτηρίου, από την εσωτερική πλευρά
Η ρεσεψιόν του κτηρίου, δίπλα στην είσοδο, σαν έτοιμη να μπει από μέσα ο υπάλληλος και να υποδεχθεί χαμογελαστός τους επισκέπτες
Ο εσωτερικός διάδρομος όπου υπάρχουν τα προσωπικά λουτρά που αποτελούνται από μία μπανιέρα και έναν νιπτήρα

Το κτήριο παραμένει ανενεργό για τουλάχιστον 28 χρόνια, ενώ υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Γιώργος Λεβεντάκης, το καλοκαίρι του 2020, έκανε γνωστό ότι υπέβαλε αίτημα στον ΕΟΤ και την ΕΤΑΔ ΑΕ, με σκοπό την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσής τους στο Δήμο Τριφυλίας, για χρονικό διάστημα σαράντα (40) ετών, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό, ενώ είχε δεσμευθεί και την άμεση αξιοποίηση τους, πράγμα που πιστεύουμε και ελπίζουμε να υλοποιηθεί.

Μοανιέρα από το εσωτερικό των προσωπικών λουτρών του κτηρίου

Εντύπωση μας έκανε, η κατάσταση του κτηρίου, το οποίο κλείνει σχεδόν τα 30 χρόνια που είναι ερημωμένο, είναι εντυπωσιακή, τα μάρμαρα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τους διαδρόμους, τα πλακάκια στο μπάνιο, οι τοίχοι, τα είδη υγιεινής δείχνουν πραγματικά ότι ήταν καλά και ακριβά υλικά, προφανώς βέβαια και ο βανδαλισμός δεν έφτασε ποτέ τα επίπεδα του τουριστικού ή του Γηροκομείου Γαργαλιάνων, και ρόλο παίζει φυσικά φανταζόμαστε και η θέση του, που δεν είναι το ίδιο προσβάσιμη

Οι καθρέπτες στα περισσότερα λουτρά παραμένουν άθικτοι και στη θέση τους, εντυπωσιακό!

Αυτό που μπορούμε επίσης να πούμε με σιγουριά, είναι ότι το κτίριο δεν έχει χρησιμοποιηθεί από παράνομους μετανάστες ως καταφύγιο, οι οποίοι αφήνουν ίχνη φωτιάς, περιττώματα σε αρκετούς χώρους, ενώ έχουν τη συνήθεια να ξηλώνουν τα ήδη υγιεινής στο μπάνιο! Τίποτα από αυτά δεν ισχύει μέσα στο κτήριο των ιαματικών λουτρών Βρωμονερίου.

Η εντυπωσιακή κεντρική πισίνα του κτηρίου, η οποία βρίσκεται στο κέντρο σε μια αίθουσα με υπέροχο φυσικό φωτισμό

Η κεντρική αίθουσα, η οποία βρίσκεται ακριβώς στη μέση του κτηρίου, φωτίζεται φυσικά από τέσσερις φεγγίτες, δείχνει σαν έτοιμη, με ένα καλό καθαρισμό, να είναι και πάλι λειτουργική.

Η κεντρική πισίνα, από άλλη όψη

Άλλη μία έκπληξη, μας προκάλεσε η πολύ όμορφη πισίνα, η οποία σίγουρα σε βάθος, ξεπερνάει τα δύο μέτρα και έχει πρόσβαση με σκάλα, ίσως αυτό να είχε να κάνει, με τη στάθμη των ιαματικών πηγών που εικάζουμε ότι μπορεί να μην ήταν σταθερή.

Επίσης η αίθουσα περιμετρικά ήταν κλειστή από τζαμαρίες, οι οποίες είναι σπασμένες λόγω καιρικών φαινομένων το πιθανότερο. Πάντως σίγουρα η εσωτερική διαρρύθμιση, για κτήριο που σχεδιάστηκε σχεδόν σαράντα χρόνια πίσω, είναι πολύ… Μπροστά

Πίσω από τον χώρο της υποδοχής, βρήκαμε αυτές τις ντουλάπες, οι οποίες λόγω της θέσης που βρίσκονται, είναι πιθανό να υπήρχαν για το προσωπικό ή για την λειτουργία σαν βεστιάριο, για τα ρούχα των επισκεπτών.

Άλλος ένας χώρος ο οποίος βρίσκεται δεξιά της κεντρικής εισόδου και πιθανότατα θα χρησίμευε ως γραφεία του προσωπικού ή του διευθυντή των λουτρών.

Τέλος σας δείχνουμε άλλο ένα λουτρό το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση που χρειάζεται απλώς… Ένα καλό σφουγγάρισμα. Εντυπωσιακή η ποιότητα των μαρμάρων.

Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη επίσκεψη μας, θα βρει τα κτήρια λειτουργικά και θα κάνουμε ένα αφιέρωμα για την ανακαίνιση τους… δύσκολο, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο

Αφήστε μια απάντηση