You are currently viewing Λαγάνα: Παραδοσιακό έθιμο ή αισχροκέρδεια;

Λαγάνα: Παραδοσιακό έθιμο ή αισχροκέρδεια;

Η λαγάνα έχει το ίδιο αλεύρι με το ψωμί, λιγότερο βάρος και σχεδόν διπλάσια τιμή.

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και το σαρακοστιανό τραπέζι είναι έτοιμο να στρωθεί και φέτος σε κάθε σπίτι και νοικοκυριό του Έλληνα.

Ένα από τα παραδοσιακότερα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας , εκτός από την ταραμοσαλάτα και τον μακεδονικό χαλβά, είναι η παραδοσιακή λαγάνα..

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Το σαρακοστιανό τραπέζι, προφανώς και είναι ένα από τα πιο ακριβά, αφού η φύση του είναι τέτοια, η λαγάνα όμως πραγματικά στο value for money, είναι από της μεγαλύτερες κοροϊδίες στην ελληνική αγορά.

Η παρασκευή της είναι όπως ένα απλό ψωμί άζυμο, το αλεύρι που χρησιμοποιείται είναι το ίδιο και το βάρος που φτάνει στον καταναλωτή ανά τεμάχιο είναι πολύ μικρότερο από ένα κοινότυπο ψωμί.

Η τιμή της όμως φέτος, θα φτάσει ακόμα και στα 5 ευρώ (!) τα 700 γραμμάρια και αν υπολογίσει κανείς, ότι οι περισσότεροι φούρνοι επιλέγουν να μην βγάλουν κανονικό ψωμί εκείνη την ημέρα, συμπεραίνουμε ότι μια απλή τετραμελής οικογένεια, για να καλύψει τις ανάγκες της, θα χρειαστεί κοντά στα 10 με 15 ευρώ εκεί που ήθελε 3 ευρώ.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τα έθιμα είναι που κρατάνε ζωντανή την παράδοση, απλά κάποιοι τα εκμεταλλεύονται, κάποιοι βολεύονται και τους ακολουθούν και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Αφήστε μια απάντηση