You are currently viewing Φίλοι  πλατείας  και  πεζόδρομου  Φιλιατρών: Επιμένετε ακόμα στο έργο της πλατείας;

Φίλοι  πλατείας  και  πεζόδρομου  Φιλιατρών: Επιμένετε ακόμα στο έργο της πλατείας;

Δείτε το δελτίο τύπου της επιτροπής ΦΙΛΩΝ  ΠΛΑΤΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ  ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«ΦΙΛΩΝ  ΠΛΑΤΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ  ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΕΝΑ & ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ;

Η Επιτροπή “Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών” πριν λίγες μέρες πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει Αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού, ανακήρυξης ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο – συνολικά – της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών. Ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας και η ιστορική μας  κληρονομιά. Αυτό, δεν στερεί τη δυνατότητα για οποιεσδήποτε επεμβάσεις συντηρήσεως και εξωραισμού της, αρκεί η όποια επέμβαση να είναι εγκεκριμένη από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ώστε να μην αλλοιώνει, αλλά να εναρμονίζεται στις εξελίξεις του πολιτιστικού γίγνεσθε. Οπότε, κ. Περιφερειάρχη Πελλοποννήσου & κ. Δήμαρχε της Καλλικρατικής Τριφυλίας, είναι ευπρόσδεκτη για εμάς η χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου.

Εκτός όμως από την Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, έχουν αντιπροτείνει σειρά άλλων έργων, τα οποία χρειάζεται πραγματικά ο τόπος καθώς θα λύσουν προβλήματα της καθημερινότητας και θα φέρουν ανάπτυξη. Συγκεκριμένα:

  • τα (2) ιστορικά διατηρητέα μνημεία & έργα τέχνης: Φλωρεντιανά σιντριβάνια Φιλιατρών (Πλατείας Καποδιστρίου – Πλατείας Αγ. Ανδρέα), είναι ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΑ και καλυμμένα με παχύ στρώμμα ΑΛΑΤΩΝ και ΑΛΓΩΝ. Πρέπει να γίνει επέμβαση συντήρησης – ανάδειξής τους καθότι μοναδικά στο είδος τους και σπάνια Πανελλαδικά!
  • Το Δημαρχείο μαζί με το ρολόι, ομοίως ιστορικά διατηρητέα κτίρια, ΠΝΕΟΥΝ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ και πρέπει να επισκευαστούν!
  • Η παλιά Δεξαμενή, ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ, άλλο ένα επίσημα κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο κτίριο, αφημένο στην εγκατάλλειψη. Η αξιοποίησή του ως μουσείο νερού μαζί με τα άλλα ιστορικά κτίρια και μνημεία των Φιλιατρών, συνδέει το σήμερα με το χθες και την χρυσή εποχή της σταφίδας
  • Το παλιό Λύκειο Φιλιατρών, ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟ! Που αν επισκευαστεί γίνεται χώρος μουσειακός, ιστορικής μνήμης, χώρος για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ή και ακόμη ένα ΝΕΟ εκπαιδευτικό ίδρυμα εξειδικευμένης μεταλυκειακής εκπαίδευσης, για την προσέλκυση φοιτητών – σπουδαστών, που θα δώσουν νέα πνοή στην πόλη.
  • Το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών (Α.Ι.Φ.) σε κατάσταση ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ! Ένα εργαστήριο αναλύσεων, εργαλείο χρήσιμο και απαραίτητο στην υπηρεσία των αγροτών και όχι μόνο της περιοχής, γι΄ αυτό πρέπει να επαναλειτουργήσει!
  • το Αγροκήπιο Φιλιατρών (ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ περιβαλλοντικά, ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ από τον Δήμο Τριφυλίας, γεμάτο ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ), προτάθηκε η δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ώστε να αξιοποιηθεί η περιοχή και να γίνει επισκέψιμη σε σχολεία και όχι μόνο, από άλλες περιοχές
  • Άλλη πρόταση για τον εν λόγω χώρο του Αγροκηπίου Φιλιατρών είναι η κατασκευή Κλειστού γυμναστηρίου, πράγμα που λείπει από τα Φιλιατρά και αναγκάζει τους αθλουμένους να μετακινούντε προς άθληση κι αγώνες, σε διπλανές πόλεις.

κ. Περιφερειάρχη Πελλοποννήσου & κ. Δήμαρχε της Καλλικρατικής Τριφυλίας επιμένετε ακόμη στο ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ έργο προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ, της ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών; Ενώ υπάρχουν άλλες ανάγκες για την πόλη, επιμένετε να πάρετε τη χρηματοδότηση Α. Τρίτσης από τα Φιλιατρά και να την δώσετε σε άλλες περιοχές όπου εσείς κρίνετε ότι τα χρειάζονται;

Όλα αυτά τα προτεινόμενα έργα των φορέων της πόλης των Φιλιατρών, είναι συμβατά με την πρόσκληση Α. Τρίτσης ΑΤ06. Να συνταχθεί νέα μελέτη ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, περιλαμβάνοντάς τα, καθότι είναι έργα υποδομής κι ανάπτυξης για την πόλη.

Φιλιατρά, 25 Μαϊου 2023

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ  «ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»

Αφήστε μια απάντηση