You are currently viewing Χρονιά ιστορικών ρεκόρ στην Τυνησία για το ελαιόλαδο

Χρονιά ιστορικών ρεκόρ στην Τυνησία για το ελαιόλαδο

Ακρύβινε το ελαιόλαδο Τυνησίας στις ΗΠΑ – ιστορικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο τροφίμων της ψωρας

O αγροδιατροφικός τομέας στην Τυνησία κατέγραψε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά τον μήνα Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το Εθνικό Πρακτορείο Αγροτικής Οικονομίας. Μια λεπτομερής ανάλυση των αριθμών αποκαλύπτει μια θετική τάση που χαρακτηρίζεται από μια σημαντική αύξηση στις εξαγωγές και μια μείωση στις εισαγωγές, συμβάλλοντας έτσι σε ένα ιστορικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο τροφίμων.  Το τυνησιακό ελαιόλαδο ήρθε η ώρα να ακριβύνει στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Πρακτορείου Αγροτικής Οικονομίας , το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου τροφίμων για τον μήνα Φεβρουάριο του 2024 ανήλθε σε 256,3 εκατομμύρια ευρώ, μια αισθητή αύξηση σε σύγκριση με το πλεόνασμα των 320 χιλιάδες ευρώ  που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Αυτή η εξαιρετική απόδοση αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό κάλυψης του 173,5%, μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το ποσοστό του 100,1% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023.  Η Τυνησία άνοιξε τις πόρτες της στην εξαγωγή χύμα ελαιολάδου

Αυτή η σημαντική αύξηση στο εμπορικό πλεόνασμα οφείλεται κυρίως σε μια αύξηση των εξαγωγών τροφίμων κατά 59,5%, σε συνδυασμό με μια μείωση των εισαγωγών κατά 8%. Πράγματι, οι εξαγωγές των τυνησιακών προϊόντων γνώρισαν σημαντική επέκταση, ιδιαίτερα για το ελαιόλαδο και τα αλιευτικά προϊόντα, με αντίστοιχες αυξήσεις του 99,4% και του 62,9%. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές δημητριακών, φυτικών ελαίων και ζάχαρης κατέγραψαν μειώσεις της τάξης του 7,7%, 7% και 52,1% αντίστοιχα.

Το ελαιόλαδο έπαιξε κρίσιμο ρόλο    σε αυτήν την απόδοση, με σημαντική αύξηση στη μέση τιμή εξαγωγής του, φτάνοντας τα 8 ευρώ ανά κιλό, μια αύξηση του 80% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα από τις εξαγωγές ελαιολάδου  έφτασαν έτσι τα 389 εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024, σε σύγκριση με τα 195 εκατομμύρια ευρώ το 2023. Αυτή η σημαντική αύξηση στα έσοδα δείχνει την ισχυρή διεθνή ζήτηση για αυτό το προϊόν αγροτικής παραγωγής, ενισχύοντας την Τυνησιακή οικονομία.  Άνω των 200.000 τόνων η παραγωγή της Τυνησίας.

Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγής στα δημητριακά προϊόντα κατέγραψαν σημαντική μείωση, κυμαίνονται μεταξύ 16% και 34%. Αυτή η μείωση του κόστους εισαγωγής συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της Τυνησίας στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: Realites online

Αφήστε μια απάντηση