You are currently viewing Ανυπότακτα Φιλιατρά για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Ανυπότακτα Φιλιατρά για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Δείτε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξη ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ για το νερό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΡΔΕΥΣΗΣ

    Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη έγινε μια συναυλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Η πόλη “βούλιαξε” από τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που την παρακολούθησαν και με τον παλμό της, έστειλαν το μήνυμα της διαμαρτυρίας. “Υπερασπίσου το νερό” ήταν το σύνθημα της συναυλίας που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Γιατί όμως θα πρέπει να υπερασπιστούμε το νερό;

   Η κυβέρνηση, με ευσπευσμένες διαδικασίες τη στιγμή που η χώρα θρηνούσε το χαμό νέων ανθρώπων στα Τέμπη, προχώρησε στη νομοθέτηση ιδωτικοποίησης του νερού. Μια νέα Ρυθμιστική Αρχή θα ελέγχει και θα ορίζει την τιμή του νερού σε όλη την επικράτεια της χώρας. Μια τιμή παντού: σε κάμπο, βουνό, θάλασσα. Θα απαγορευτεί στους Δήμους να διατηρούν επί χρόνια σταθερή την τιμή του νερού ή ακόμα και να την μειώνουν. Το πόσιμο και αρδευτικό νερό, το τελευταίο δημόσιο και φυσικό αγαθό, βασικό στοιχείο της ζωής ξεπουλιέται σε ιδιώτες. Το σχέδιο τους προβλέπει αρχικά συγχώνευση σε μια ΔΕΥΑ ανά νομό, αργότερα μια ανά περιφέρεια, ώστε η πώληση των Δημοτικών επιχειρήσεων του νερού να γίνει με όρους “ελκυστικούς” για τον ιδιώτη, δηλαδή της χονδρικής.

   Στα Φιλιατρά, ένα μεγάλο παραγωγικό κέντρο γεωργικών προϊόντων, το 85% της κατανάλωσης αφορά αγροτική – αρδευτική χρήση. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σχετίζεται με την εκτίναξη της τιμολόγησης του αρδευτικού νερού το οποίο συμπαρασύρει το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής. Η διαχείριση των υδάτων παραδίδεται σε ΣΔΙΤ. Οι γεωτρήσεις (κρατικές αλλά και ιδιωτικές ακόμη) θα υπαχθούν σε πάροχο υπηρεσιών. Το Φιλιατρινό φράγμα με τα δίκτυα του – η κατασκευαστική τύχη των οποίων αγνοείται – θα διαχειρίζονται μέσω ΣΔΙΤ.

   Η μαζική αντικατάσταση σε όλη την Ελλάδα των υδρομέτρων προηγούμενης τεχνολογίας με την τοποθέτηση νέων “έξυπνων” – ηλεκτρονικών, μόνο τυχαία δεν είναι. Η δυνατότητα της εξ αποστάσεως μέτρησης κυβικών νερού από ένα κεντρικό σέρβερ και της δυνατότητας διακοπής της παροχής στους καταναλωτές από απόσταση με ηλεκτροβάνα, χωρίς την παρουσία του εργαζόμενου υδραυλικού, θα κουμπώσει στην εφαρμογή και την τήρηση του νόμου στους κανόνες της αγοράς. Δεν πληρώνεις νερό; Δεν έχεις νερό, σου το κόβουμε, εξ αποστάσεως μάλιστα!

 Θα το επιτέψουμε;

 Ας γίνουμε χείμαροι οργισμένοι και να τους πνίξουμε!

    ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

 Φιλιατρά, 6 Απρίλη 2023                          

                                                                                               Κείμενο μελών

                                                                                     ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Αφήστε μια απάντηση