You are currently viewing Δημ. Δριμής: Παράνομη και άκυρη η πρόσκληση για την οικονομική επιτροπή του δήμου

Δημ. Δριμής: Παράνομη και άκυρη η πρόσκληση για την οικονομική επιτροπή του δήμου

Σαφείς μομφές αφήνει ο κ. Δριμής για την πρόσκληση σε τηλεδιάσκεψη για την οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας

Ενώ στην ανακοίνωση του, αφήνει και αιχμές για τον τρόπο που λειτουργούν τα συλλογικά όργανα

Δείτε την ανακοίνωση:

Δεν ήξερες … δεν ρώταγες;;;

Δημήτρης Δριμής

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Μάρτιος 2020, ρυθμίστηκαν οι τρόποι σύγκλησης και λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των διοικητικών συμβουλίων των νομικών τους προσώπων, για το διάστημα ισχύος των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού. Οι ρυθμίσεις αυτές καταργήθηκαν με το άρθρο 48 του ν. 4990/2022.

Με το άρθρο 78 του ν. 4954/2022 ρυθμίστηκε εκ νέου ο τρόπος λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ και των διοικητικών συμβουλίων των νομικών τους προσώπων «κατά το διάστημα ισχύος των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού covid-19».

Τα μέτρα για τον κορονοϊό, όπως είναι γνωστό, έληξαν. Μέτρα ισχύουν μόνο για τις «ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και τις κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας», (ΚΥΑ 1954/26-3-2023/ΦΕΚΒ`).

Τα συλλογικά όργανα των Δήμων λειτουργούν πλέον αποκλειστικά με βάση τις πάγιες διατάξεις, που διέπουν τη σύγκληση και τη λήψη των αποφάσεών τους. Από τις διατάξεις αυτές δεν προβλέπεται λειτουργία με τηλεδιάσκεψη ή συνδυαστικά διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Η πρόσκληση συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής με δήθεν τηλεδιάσκεψη στις 03-4, είναι παράνομη και άκυρη. Η Επιτροπή πρέπει να κληθεί εκ νέου σε ζωντανή και δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με τα ισχύοντα (άρθρο 75, ν.3852/2010). Ανάλογα ισχύουν και για το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

Δεν γνωρίζουν. Δεν ρωτάνε. Δεν ακούνε, παρά μόνο τη φωνή τους.

 Υ.Γ. Στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου, για 3 ολόκληρα χρόνια, δεν έγινε δυνατό να λειτουργήσει η τηλεδιάσκεψη ή ο συνδυασμός της δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασης. Τα συλλογικά σώματα δεν συ-ζητούσαν, δεν διαλέγονταν, δεν ψήφιζαν ενιαία, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής αρχής. Οι συμμετέχοντες, στις κατ` όνομα τηλεδιασκέψεις, δεν άκουγαν και δεν τους άκουγαν, δεν έβλεπαν και δεν τους έβλεπαν. Έστελναν την ψήφο τους μετά (!) τη συνεδρίαση με mail. Το γεγονός το έχουμε αρκετές φορές δημόσια καταγγείλει αλλά και καταγράψει σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για ιστορική καταγραφή ανεπάρκειας και υστέρησης του Δήμου Τριφυλίας, με ευθύνη των διοικούντων. Και, δυστυχώς, με την απαράδεκτη ανοχή της αποκεντρωμένης.

Αφήστε μια απάντηση