You are currently viewing Παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το αναμνηστικό εγχειρίδιο “Οι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Καλαμάτα, 1921 – 1947” από τα ΓΑΚ Μεσσηνίας

Παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το αναμνηστικό εγχειρίδιο “Οι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Καλαμάτα, 1921 – 1947” από τα ΓΑΚ Μεσσηνίας

Τον ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ των Ελλήνων και των Αρμενίων, δύο λαών που υπέμειναν παρόμοιες τύχες και δοκιμάστηκαν το ίδιο σκληρά, επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας -το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 5 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας- την εκδήλωση παρουσίασης του αναμνηστικού εγχειριδίου “Οι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Καλαμάτα, 1921 – 1947” της προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) στη Μεσσηνία Αναστασίας Μηλίτση – Νίκα.

“Αισθανόμαστε αδέρφια, διαχρονικά, με τους Αρμένιους, έχουμε κοινούς αγώνες” συνέχισε ο περιφερειάρχης, αναφέροντας ότι με την πεποίθηση αυτή η υπ’ αυτόν δημοτική αρχή Καλαμάτας στήριξε το αίτημα της Κοινότητας Αρμενίων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που αφορούσε στην ανέγερση στην πλατεία Φραγκόλιμνας μνημείου για τα θύματα της γενοκτονίας. Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει το έργο των ΓΑΚ σε όλες τις Περιφερειακές της Ενότητες.

Στην εκδήλωση, στη διοργάνωση της οποίας συνέδραμε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Νταμάτης ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας Κεγάμ Χατσεριάν -ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο για την εκ μέρους του παραχώρηση του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου των Εφεσίων για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους-, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα από την Πρεσβεία της Αρμενικής Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Τακβόρ Οβακιμιάν πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα (“Η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα διαχρονικά”), Βερζίν Α. Καραμπετιάν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “Αρμενικά” (“Ο Αρμενικός Τύπος και η εκδοτική δραστηριότητα των Αρμενίων στην Ελλάδα”) και η συγγραφέας (“Οι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Καλαμάτα, 1921 – 1947”).

Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον ηθοποιό – σκηνοθέτη Αλέξη Κολιόπουλο δρώμενο εμπνευσμένο από το αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τους Καλαματιανούς της Επιτροπής Επαναπατρισθέντων Αρμενίων Καλαμών, όταν το 1947 επέστρεψαν στην Σοβιετική Δημοκρατία της Αρμενίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τρία παραδοσιακά τραγούδια της Αρμενίας που ερμήνευσε η Κατερίνα Παλαιολόγου, την οποία συνόδευσαν ο Νικόλας Παλαιολόγος (ούτι και ταρ) και ο Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα).

Σημειώνεται ότι στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάστηκαν εκθέματα από την παρουσία της Αρμενικής Κοινότητας στην Καλαμάτα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Αννα Καλογεροπούλου, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Τάκης Καρβέλας, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α.

Δ.Τ ppel.gov.gr

Αφήστε μια απάντηση