You are currently viewing Σ. Ζαχαράκη: Αποδεικνύεται στην πράξη η δυναμική του Αθλητικού Τουρισμού

Σ. Ζαχαράκη: Αποδεικνύεται στην πράξη η δυναμική του Αθλητικού Τουρισμού

Σκυτάλη στον αθλητισμό δίνει το τουριστικό μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” τον Οκτώβριο στην Ελλάδα φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του ελληνικού τουρισμού, προκειμένου να επιμηκύνει την τουριστική σεζόν πέραν των θερινών μηνών. Με σύμμαχο τον καιρό, αλλά και τη δίψα των συμμετεχόντων για αθλητική δράση, η Ελλάδα από άκρη σε άκρη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο στίβο αγωνισμάτων, που προσελκύει επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Σοφία Ζαχαράκη: Αποδεικνύεται στην πράξη η δυναμική του Αθλητικού Τουρισμού

Με τις διοργανώσεις αθλητικού χαρακτήρα να αυξάνονται εβδομάδα με εβδομάδα, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα ραντεβού κάθε χρονιάς για αθλητές και μη! Ένα ραντεβού άρρηκτα συνδεδεμένο με την φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τις ξεχωριστές ποιοτικές εμπειρίες που προσφέρει η χώρα μας από άκρη σε άκρη, τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Με σοβαρότητα και ξεχωριστό “παλμό” οι διοργανώσεις στους διαφορετικούς προορισμούς στην Ελλάδα προσελκύουν ολοένα αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Έλληνες και ξένοι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος με ενθουσιασμό, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν κάθε προορισμό με την οικογένεια ή την παρέα τους και δίνουν ραντεβού επιστροφής για να τον εξερευνήσουν καλύτερα.

Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η δυναμική του αθλητικού τουρισμού και η σημασία του για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και, τελικά, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Στο υπουργείο τουρισμού στηρίζουμε και προβάλλουμε τις διοργανώσεις μας που αποτελούν ένα ξεχωριστό ημερολόγιο ποιοτικών εμπειριών και προσδίδουν ξεχωριστή υπεραξία στο εγχώριο τουριστικό προϊόν μας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Τουρισμού.

Τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού του Φθινοπώρου

Ο Οκτώβριος μπαίνει δυναμικά για την Ελλάδα και στο μέτωπο του αθλητικού τουρισμού και ήδη τα φώτα είναι στραμένα στην Κρήτη, τη Μύκονο αλλά και την Πελοπόννησο και τις Σπέτσες.

Ημιμαραθώνιος Κρήτης: Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο Αρκαλοχώρι

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, ο Σύλλογος Αθλη.Σ.Υ διοργανώνει για 6η χρονιά τον πολυσυζητημένο Ημιμαραθώνιο Κρήτης στις 2 Οκτωβρίου 2022 και τους παράλληλους αγώνες 5χλμ 10χλμ ,1000μ για παιδιά και ΑΜΕΑ 200μέτρων.

Σκοπός των αγώνων είναι να προβληθεί πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας η άσκηση. Το τρέξιμο και το περπάτημα είναι η πιο εύκολη άσκηση καθώς είναι οι πιο φυσικές κινήσεις του ανθρώπου.

«Ταξίδεψα από την Τασμανία της Αυστραλίας για τον Ημιμαραθώνιο Κρήτης και δεν το μετάνιωσα καθόλου γιατί ήταν η καλύτερη ημέρα της ζωής μου! Θα ήθελα πολύ να αγωνιστώ ξανά σε αυτόν τον αγώνα, έχω λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες σε όλο τον κόσμο, ήταν μακράν το καλύτερό και πιο άρτια οργανωμένο αθλητικό event που έχω συμμετάσχει. Οι άνθρωποι της περιοχής πολύ φιλόξενοι και πολύ ένθερμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής», λέει ο Douglas Hamerlok νικητής του 2018 στον Ημιμαραθώνιο.

Μύκονος: Μύκονος Runing 1 και 2 Οκτωβρίου

Το MYKONOS RUNNING FESTIVAL φιλοδοξεί να τοποθετηθεί στο Παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα ως ένα γεγονός ανάλογο με την αναγνωσιμότητα και την αίγλη του ονόματος του νησιού, αποκτώντας συγκεκριμένη «ταυτότητα» και αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του τόπου, σύμφωνα με το όραμα και τη φιλοσοφία των διοργανωτών.

Παράλληλα, στόχος είναι να καταγραφεί στη συνείδηση του κοινού ως αθλητικό, κοινωνικό, τουριστικό και επιχειρηματικό γεγονός πλήρως αξιοποιήσιμο για την αθλητική – κοινωνική προβολή του νησιού και της χώρας, συμβάλλοντας επιπλέον στην επιχειρηματική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Την 1η Οκτωβρίου διεξάγεται δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10χλμ, ενώ στις 2 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο ημιμαραθώνιος δρόμος.

Εστιάζοντας στην Μύκονο, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού και νυν τομεάρχης τουρισμού της Ν.Δ, Ανδρέας Φιορεντίνος, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι ειδικές μορφές του τουρισμού είναι διαβατήριο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, μεσαίας δυναμικότητας ικανό να φιλοξενήσει αγώνες basket, volleyball, handball αλλά και ομάδες αθλητών για προπόνηση, μπορεί να συμβάλει σταδιακά στην επιτυχή διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς ενός νησιού, όπως η Μύκονος έτσι ώστε να είναι εφικτή η επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Γιατί η Μύκονος, όπως λέει, διαθέτει δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα Κλειστό Αθλητικό Γήπεδο 300 θέσεων με όλους τους απαραίτητους χώρους που προβλέπει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη διοργάνωση αγώνων, αθλητικών συναντήσεων, και προπονήσεων αθλητών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ακόμα, μετά το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου, ένας μικρός αριθμός ξενοδοχείων παραμένει σε λειτουργία και οι διαθέσιμες κλίνες επαρκούν για τη φιλοξενία μικρώναθλητικών ομάδων.

Εάν προσθέσουμε δραστηριότητες όπως ο καταδυτικός τουρισμός, διαδρομές περιπάτου ή ποδηλατικές λωρίδες κυκλοφορίας, σταδιακά εμπλουτίζουμε το μείγμα της προσφοράς μας και εμπλέκουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της την τοπική κοινωνία, σημειώνει ο κ. Φιορεντίνος.

Σπέτσες Mini Marathon: 7 – 9 Οκτωβρίου

Το Spetses mini Marathon (SMM) ξεκίνησε το 2011 και φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του. Ήταν εκείνη η χρονιά που η ιδρύτρια και διοργανώτρια, Μαρίνα Κουταρέλλη, έκανε πράξη την ιδέα της για ένα πρωτοποριακό αθλητικό γεγονός στην επαρχία. Σε αυτά τα δέκα χρόνια διαρκούς προσπάθειας και βελτίωσης της διοργάνωσης από την Μαρίνα Κουταρέλλη και την ομάδα της, ο αγώνας έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς φιλοξενεί αθλητές από 42 διαφορετικές χώρες και δικαίως έχει χαρακτηριστεί «σταθµός» στον Αθλητικό Τουρισµό, όπως τονίζεται. Πλέον, το Spetses mini Marathon συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους συμμετέχοντες, αλλά και επισκέπτες, με τον πιο πρόσφατο αριθμό να φτάνει τους 18.000 ταξιδιώτες στο νησί των Σπετσών και μάλιστα σε περίοδο off season.

Σε ό,τι αφορά τα αγωνίσματα αυτά περιλαμβάνουν αγώνες δρόμου 5, 10, 25 χιλιομέτρων, καθώς και κολυμβητικούς αγώνες 1,5-3 και 5 χιλιομέτρων. Παράλληλα έχουν σχεδιαστεί και παιδικοί αγώνες.

Πελοπόννησος: Navarino Challenge στις 21-23 Οκτωβρίου 2022

Με τη σειρά της και η Πελοπόννησος φιλοδοξεί να εισέλθει δυναμικά στο χάρτη του αθλητικού τουρισμού. Ήδη, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της το Navarino Challenge, που φέτος θα γιορτάσει τα 10 χρόνια του, στις 21-23 Οκτωβρίου 2022, φιλοξενώντας σπουδαία ονόματα του αθλητισμού και πάνω από 40 δράσεις στην Costa Navarino και την Πύλο. Επισημαίνεται πως τη διοργάνωση και το sports production έχει αναλάβει η ActiveMedia Group.

‘Ακης Τσόλης, Διευθύνων Σύμβουλος ActiveMedia Group για Navarino Challenge

«Το Navarino Challenge συνεχίζει δυναμικά για τη 10η χρονιά του έχοντας πλέον στην πλούσια συγκομιδή βραβείων του μέχρι και Βραβείο από τη WTM London», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ‘Ακης Τσόλης, διευθύνων σύμβουλος ActiveMedia Group για Navarino Challenge. Και συμπληρώνει: «Στις 21-23 Οκτωβρίου 2022, ετοιμαζόμαστε για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητικού τουρισμού, το Navarino Challenge που θα γίνει στην Costa Navarino και την Πύλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αθλητικών δράσεων τουρισμου (εκτός Ολυμπιάδας) θα έχουμε πάνω από 40 δράσεις και 16 Ολυμπιακά Αθλήματα ενώ τα ονόματα του αθλητισμού που θα συναντηθούν εκείνο το τριήμερο είναι παγκόσμιας κλάσης όπως οι Πετρούνιας, Τεντόγλου, Ντούσκος, Γκαβέλας, Πολυχρονίδης, Νικολαΐδης, Ιακωβάκης, Γιαννάκης, Μάλτση και πολλούς άλλους φυσικά. Όλα αυτά θα πλαισιωθούν με ένα πρόγραμμα βιωσιμότητας και έχοντας γίνει η μονη διοργάνωση στην Ευρώπη με μετάλλια φτιαγμένα από φυκι. Με το μήνυμα, δε, “Ο Αθλητισμός Ενώνει” θα φέρουμε και πάλι κοντά στον αθλητισμό, ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των δυνατοτήτων από όλο τον κόσμο για να ζήσουν από κοντά μοναδικές εμπειρίες με φόντο τα πανέμορφα μέρη της Μεσσηνίας και τις αμέτρητες επιλογές που προσφέρει σε μνημεία, μουσεία, παραλίες για να συνδυάσουν άψογα τον αθλητισμό με τον τουρισμό. Μην ξεχνάμε ότι μέσω του Navarino Challenge προωθείται η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας μέσω της ενημέρωσης και της προώθησης της Μεσσηνιακής διατροφής».

K.Χαλκιαδάκης

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση