You are currently viewing Το άγνωστο παραδεισένιο νησί της Μεσσηνίας που έχει βαφτεί με αίμα (βίντεο)

Το άγνωστο παραδεισένιο νησί της Μεσσηνίας που έχει βαφτεί με αίμα (βίντεο)

Η νήσος Σφακτηρία είναι ένα νησί που διαθέτει εξαιρετικές, τροπικού στυλ παραλίες και συνορεύει με τη Χρυσή Ακτή και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Είναι το πανέμορφο ελληνικό νησί, του οποίου όμως η ιστορία έχει βαφτεί με αίμα και έχει αποτρόπαιο όνομα. Η νήσος Σφακτηρία κοντά στην Πύλο, που το όνομά της παραπέμπει στις αποτρόπαιες σφαγές και μάχες που διεξήχθησαν στο έδαφός της, είναι ένα νησί που διαθέτει εξαιρετικές, τροπικού στυλ παραλίες και συνορεύει με τη Χρυσή Ακτή (Βιβάρι) και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στη Μεσσηνία.

Η εν λόγω ακατοίκητη βραχονησίδα βρίσκεται στο νότιο Ιόνιο πέλαγος, μπροστά στο φυσικό λιμάνι της Πύλου, ως κυματοθραύστης. Είναι ένα μακρόστενο νησί και έχει έκταση 3,2 km2. Κατέχει στρατηγική θέση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου. Το γεγονός αυτό συνετέλεσε στο να εξελιχθούν αρκετά ιστορικά γεγονότα στην περιοχή, όπως πολεμικές συγκρούσεις κατά τα αρχαία χρόνια, όπως επίσης και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σήμερα υπάγεται στο Δήμο της Πύλου.

Η Πύλος βρίσκεται σε απόσταση 173 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο, περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά με το αυτοκίνητο. Η παραλιακή ζώνη της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας έχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς εκτός από την ιστορική Πύλο, εκεί βρίσκονται η Κυπαρισσία, Η Κορώνη, η Μεθώνη, και σε κοντινή απόσταση το Πολυλίμνιο, η Γιάλοβα κ.α.

Το όνομα και η φύση

Πιθανότατα το όνομά της προέρχεται από το ρήμα σφάζω που σήμαινε και θυσιάζω, επειδή εκεί πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θυσίες προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα.

Η νήσος Σφακτηρία είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης, από τον Οκτώβριο του 2010. Η περιοχή είναι σημαντική ως σταθμός των διαχειμάζοντων και μεταναστευτικών ειδών: λευκοτσικνιάς, αργυροτσικνιάς, χαλκόκοτα, νεροχελίδονο, βαλτότρυγγας, λασπότρυγγας και γελογλάρονο. Στην πανίδα του νησιού περιλαμβάνονται: θαμνοκυπάρισσα, Ευφορβίες δενδροειδείς, Ruta chalepensis, ασφάκες και άλλα φρύγανα

πηγή anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση