You are currently viewing Έντονος προβληματισμός: Πρωταθλήτρια στις φόλες η νότια Πελοπόννησος

Έντονος προβληματισμός: Πρωταθλήτρια στις φόλες η νότια Πελοπόννησος

Τεράστια ανησυχία αλλά και οργή προκαλούν τα δεκάδες νεκρά ζώα που εντοπίστηκαν στη νότιο Πελοπόννησο από δηλητηριασμένα δολώματα

Ανησυχητικά τα πρώτα ευρήματα της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της ΜΔΠΠ Νότιας Πελοποννήσου.

Παρόλο που τα δηλητηριασμένα δολώματα έχουν χαρακτηριστεί παράνομα τα τελευταία 31 χρόνια (από το 1993), δυστυχώς τα ευρήματα φόλας αλλά και νεκρών ζώων από αυτές είναι πολλά.

Σύμφωνα με την ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος Brendy, εντόπισε αρκετά τέτοια δολώματα, όπως και νεκρά ζώα.

Όπως τονίζει με ανακοίνωση της η ΟΦΥΠΕΚΑ, στην Ελλάδα η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (ή φόλες όπως είναι ευρέως γνωστά) είναι παράνομη από το 1993. Πολλά είδη, όπως οι γύπες, που τρέφονται με νεκρά ζώα, έχουν οδηγηθεί στο χείλος της εξαφάνισης, εξαιτίας αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ταυτόχρονα, πολλοί σκύλοι εργασίας της υπαίθρου, όπως τα ποιμενικά και κυνηγετικά σκυλιά, πέφτουν θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισής του, δημιούργησε επτά Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ), οι οποίες απαρτίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και τους χειριστές τους. Μία εξ’ αυτών δρα στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου.

πηγή: notospress.gr

Αφήστε μια απάντηση