You are currently viewing Ψηφοδέλτια ευρύχωρα πολυσυλλεκτικά χωρίς «χρίσματα» και κομματικές υποδείξεις.

Ψηφοδέλτια ευρύχωρα πολυσυλλεκτικά χωρίς «χρίσματα» και κομματικές υποδείξεις.

Άρθρο του Σταυριανόπουλου Θεόδωρου
Μαθηματικός-MSc Ηθ. Φιλοσοφίας

Οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται πάλι σε προεκλογική τροχιά. Αυτοί που θέλουν να ηγηθούν ψηφοδελτίων σφυγμομετρούν την κοινωνία και μετρούν την δυναμική τους.
Είναι πασιφανές ότι οι κομματικοί μηχανισμοί είναι αδύναμοι και απονευρωμένοι. Είναι επίσης ευδιάκριτη η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στα κόμματα εξουσίας διότι τα θεωρούν υπεύθυνα για την δημιουργία της οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά τα κόμματα δεν παίρνουν «χαμπάρι» και έχουν το θράσος να δίνουν «χρίσματα» και να υποδεικνύουν δικούς τους ανθρώπους για υποψηφίους στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
Οι επικείμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές δεν είναι σωστό να γίνουν με τη λογική των «χρισμάτων», των «συναλλαγών» και τη δημιουργία μηχανισμών που λειτουργούν υπόγεια ρεύματα, μικροπολιτικά και σε βάρος της ουσίας. Τα ψηφοδέλτια που θα δημιουργηθούν να είναι «ευρύχωρα», να διαθέτουν ικανότητα και πολυσυλλεκτικότητα και να εφάπτονται με την κοινωνία δημιουργώντας έτσι ευρείες υγιείς δυνάμεις και πλειοψηφίες. Η εκλογική αναμέτρηση πρέπει να προσλάβει ποιοτικά χαρακτηριστικά και να αποστάξει την προοπτική κάνοντάς την όσο το δυνατόν πιο διαυγή.
Στις εκλογές η ζωή κάνει στάση και δίνεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να επιβραβεύσει ή να αποδοκιμάσει πρόσωπα και πολιτικές. Δίνεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και ευκαιρία σε νέα πρόσωπα που εκτιμά ότι θα είναι χρήσιμα στην πολιτική σκηνή.
Επί σειρά ετών είμαστε θεατές της ανακολουθίας λόγων και πράξεων. Είμαστε θεατές του περίγελου της υπόσχεσης. Εδώ που έχουμε φθάσει δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλές υποσχέσεις. Απαιτείται συντονισμένος αγώνας σε μορφή και περιεχόμενο για να υπάρξει βιώσιμο αποτέλεσμα. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει «Κιβωτός» όπου μέσα της να διαφυλαχθούν αξίες και πολιτισμός.
Κάνοντας το διάλογο εργαλείο συνεννόησης και όχι παγίδα που προσπαθεί να παγιδεύσει ο ένας τον άλλο οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης να ψάξουν και να βρουν τοπικά το κάθε κομμένο νήμα και να το ενώσουν.
Ζούμε σε μια εποχή, την οποία χαρακτηρίζει η παγκοσμιοποίηση και η αναζήτηση νέων σημείων ισορροπίας, στόχος είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ικανή και ακηδεμόνευτα να αποφασίζει και να ενεργεί χωρίς να προσμετρά το πολιτικό κόστος.
Αλλά πώς να γίνει αυτό όταν ακόμα και σήμερα με τα όσα έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της κακής διακυβέρνησης της χώρας από τα κόμματα, τα κόμματα εξουσίας έχουν το θράσος να υποδεικνύουν δικούς τους ανθρώπους και να τους προτείνουν ως επιλογή στους ψηφοφόρους. Εκτιμώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες πλέον και οι πολίτες στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα γυρίσουν τις πλάτες σε αυτούς που έχουν λάβει κομματικό χρίσμα. Φθάνει πια το έχουμε δει αυτό το έργο.
Χρειαζόμαστε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα δίνει λύση στο καθημερινό πρόβλημα, και που θα έχει σαν εργαλεία της την όρεξη για δουλειά, τον ειλικρινή διάλογο, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, την ανάδειξη ρόλων και την καλή πρόσβαση στην ενημέρωση και την πληροφορία.
Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ακουμπά σε μια ομάδα ατόμων με όραμα, διάθεση και διαρκή ενημέρωση. Μια ομάδα που δεν θα την φοβίζει το πολιτικό κόστος και που θα γυρίζει την πλάτη στη συναλλαγή και την διαπλοκή και που θα έχει απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας.
Καταλήγοντας θέλω να δηλώσω ότι είμαι αντίθετος με τα κομματικά «χρίσματα». Θεωρώ ότι θα αποτελούσε επιτυχία στην Αυτοδιοίκηση στις επικείμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές η δημιουργία ελάχιστων ενιαίων και πολυσυλλεκτικών ψηφοδελτίων. Έτσι η αυτοδυναμία θα προέκυπτε με προεκλογική δέσμευση των υποψηφίων και με επιλογή των ψηφοφόρων και όχι με μετεκλογική συνεργασία αυτών που θα έχουν εκλεγεί και που θα πραγματοποιούνταν με την λογική των συναλλαγών. Γι΄ αυτό πρέπει να αναδειχθούν ψηφοδέλτια συμπαγή, πολυσυλλεκτικά, ενημερωμένα στην σύγχρονη σημερινή πραγματικότητα και με όρεξη και διάθεση για δουλειά και χωρίς κομματικά «επιχρίσματα» να αναζητήσουν καινοτόμες προτάσεις που θα οδηγήσουν την τοπική ανάπτυξη στο ξέφωτο. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί μια ευκαιρία και μια απειλή για την φιλοδοξία καθενός.

ΥΓ1. Στις Εθνικές Εκλογές ψηφίζουμε κομματικά ενώ στις Αυτοδιοικητικές υπερβατικά.

ΥΓ2. Καλές οι χαιρετούρες, τα πανηγύρια και οι χοροί. Λυπάμαι τους Αυτοδιοικητικούς υποψηφίους που φθάνοντας στις κάλπες τον Οκτώβριο πρέπει πρώτα -δυστυχώς-να κάνουν προγραμματισμό και απολογισμό συμμετοχών σε πανηγύρια που … όλο το καλοκαίρι τα πανηγύρια είναι ατελείωτα! Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή ο ψηφοφόρος στην επιλογή του να μην λαμβάνει υπόψη του τα επίπλαστα χαμογελάκια και τις πανηγυροχαιρετούρες των υποψηφίων!!!

Αφήστε μια απάντηση